Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обичате да хапвате паста: Ето какво се случва в тялото ви след това

18 юли 2024, 16:51 часа

С доматен сос, сметана или просто сирене - няма значение, защото топлото ястие с паста винаги е добра идея за вкусно хранене. Символичното ястие на Италия, което вече е разпространено по целия свят, заема важно място и на нашата трапеза.

Още: Тайната на здравия организъм: 10 плода, които трябва да ядете всеки ден

Според проучване от Оксфорд, пастата е най-известното ястие в света, но замисляли ли сте се какво се случва с тялото ви, когато я консумирате? В тази статия разкриваме всички реакции на организма, които трябва да знаете.

Повече енергия

Когато консумирате въглехидрати, те се превръщат в глюкоза в тялото, което означава повече енергия. Тялото винаги се нуждае от глюкоза и енергия, за да функционира, тъй като може да ги съхранява в мускулите и черния дроб за по-късна употреба.

Подобряване на настроението

Въглехидратите помагат на тялото да произвежда повече серотонин, което означава повече щастие. Серотонинът е известен като хормона на щастието и естествен стабилизатор на настроението. Той играе важна роля и за здравето на костите и бързото заздравяване на раните.

Усещане за ситост

След чиния паста вероятно се чувствате сити и всичко това заради многото фибри, които тя съдържа. Фибрите са известни с това, че забавят храносмилането и ви карат да се чувствате сити по-дълго време. Добрите фибри също така регулират полезните бактерии в стомаха, понижават холестерола и са полезни за тялото.

Още: Как да разпознаем, че храната в ресторанта не е прясна: Важни признаци

Получаване на витамини

Въпреки че може да ви изненада, пастата съдържа повече витамини и минерали, отколкото си мислите. Порция паста ви дава здравословна доза желязо, цинк, селен и магнезий, които борят възпаленията. Тя съдържа фосфор, който подпомага здравето на костите и витамин B, който е свързан с енергията и здравето на целия организъм.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес