Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова тенденция във връзките - quiet dumping

16 юни 2023, 09:20 часа

В последно време се наблюдава нова тенденция в интимните отношения. Тя се шири в социалните медии и е известна като "куайът дъмпинг" (quiet dumping), което в превод означава “тихо зарязване”. Това се случва, когато единият или двамата партньори са загубили интерес един към друг и поддържат своята връзка до такава степен, че да не скъсат окончателно.

Названието е заимствано от термина “quiet quitting”, който описва състояние, при което човек продължава да изпълнява своите служебни задължения, но не влага в тях време и енергия, както е правел в началото, защото има намерение в най-скоро време да напусне работното си място или мислено вече е напуснал.

Защо хората се разделят през пролетта?

Същото чувство вече се наблюдава и между партньори, които имат интимна връзка. Вътрешно единият или двамата са приключили своите взаимоотношения и инвестират все по-малко време и чувства. Този, който иска раздяла, действа тихомълком и прави всичко възможно, за да избегне открит разговор. Често оставя своя партньор в неведение, като се надява, че той сам ще се досети накъде отиват нещата.

Въпреки че куайът дъмпинга доста прилича на “гостинг”-а, той не бива да се бърка с него. При втория единият партньор буквално изчезва и прекъсва всякаква комуникация. Докато в първия случай партньорите присъстват физически във връзката, но във всеки един удобен момент се изплъзват от нея, без да дават обяснения. Всъщност този метод е доста мъчителен и за двамата партньори, особено за този, който е оставен в неведение. В никакъв случай това не е добър край за една връзка.

Проблемът при тази все по-често срещана тенденция е, че нейният инициатор дори не разбира колко подло постъпва спрямо своя партньор. Обикновено той смята, че като не къса директно с него, прави нещата по-безболезнени. Това обаче е голяма заблуда. Засегнатите усещат отдръпването на своя партньор и страдат от това. И въпреки че виждат накъде отиват нещата и подсъзнателно усещат какво се случва, раздялата винаги им идва неочаквано.

Ето колко време ви е нужно, за да забравите половинката си?

За да не мъчите себе си и партньора си и да не слагате край на връзката ви по-толкова обиден начин, говорете директно и обсъдете нещата. Ако пък сте от другата страна и сте забелязали, че партньорът ви в последно време се е отдръпнал и се държи хладно, проверете директен разговор и поискайте обяснение, като не давате възможност да се измъкне. Интуицията със сигурност не ви лъже, че нещо се случва. Затова вместо да си затваряте очите и да отлагате неизбежния край, по-добре го посрещнете с гордо вдигната глава и преживейте раздялата достойно.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес