Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никога не мийте чиниите, преди да ги сложите в миялната

23 януари 2022, 16:20 часа

Много домакини имат навика да измиват предварително чиниите на мивката, преди да ги поставят в миялната. Оказва се, че това всъщност е неправилно и е навик, от който е по-добре да се откажат.

Реклама

Вероятно мислите, че помагате поне малко на съдомиялната машина, премахвайки предварително най-голямата мръсотия от чиниите. Но това далеч не е така. Всъщност този навик може да нанесе повече вреда, отколкото полза.

Съвременните съдомиялни машини имат вградени сензори, които определят времето, необходимо на машината, за да почисти всички съдове. То се определя спрямо степента на тяхната замърсеност. Така че, ако поставите мръсните чинии в миялната без предварително да ги миете, тя „знае“, че трябва да избере по-дълъг цикъл  на почистване и ще почисти съдовете ви перфектно. 

Но ако предварително миете чиниите преди да ги поставите в нея, това води до "залъгване" на сензорите и в крайна сметка вероятно няма да сте доволни от резултата.

Разбира се, това не означава, че трябва да оставяте всички хранителни остатъци върху тиганите и чиниите, които слагате в миялната. Големите парчета храна може да запушат уреда и със сигурност това е последното, което искате да се случи.

Така че, най-доброто нещо, което можете да направите, е да изстържете всички остатъци от храна, преди да ги поставите съдовете в съдомиялната. След това просто стартирайте желаната програма и машината ще се погрижи за останалото!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес