Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ние го обичаме и го купуваме на децата си, а се оказа вреден плод

06 юли 2024, 16:16 часа

Чувството за пропорция е основният принцип на балансираната и наистина здравословна диета. В противен случай дори здравословните продукти могат да се окажат опасни за вас.

Идеята за разделяне на храните на вредни и полезни е обречена на провал от самото начало. В умерени количества дори най-калоричните, мазни или сладки храни няма да ви навредят.

И напротив: зеленчуците и плодовете не трябва да се считат за безусловно здравословни и безопасни. И популярният подход „яжте колкото е възможно повече, докато е сезонът“ като цяло може да предизвика много здравословни проблеми.

Грозде и кръвна захар – положително или отрицателно влияе вкусният плод?

Например, знаете ли какви са недостатъците на гроздето?

Захарна бомба

Един от основните недостатъци на гроздето е високото съдържание на захар. 100 грама плодове съдържат приблизително 16 грама глюкоза. Поради тази причина диабетиците и хората с цироза на черния дроб трябва да избягват гроздето.

Току що ядох и пак съм гладен

Калоричното съдържание на гроздето е сравнително малко. В порция от 100 грама има 67 kcal. Въпреки това, няма да можете да се наситите на гроздето и скоро след закуска, пълна със захар, ще искате да ядете отново.

Алергия към витамини

Гроздето съдържа много витамин С. От една страна това е добре и здравословно. Но от друга страна - именно поради тази му особеност гроздето се счита за мощен алерген.

Храносмилането ще пострада

В допълнение, гроздето може да стимулира производството на стомашен сок. Поради тази причина не трябва да се яде от хора с язва на стомаха или дуоденални заболявания. Заради повишената киселинна секреция гроздето може да причини силна болка.

От кой сорт е най-ароматното грозде?

Как да ядем грозде?

Въпреки това, ако нямате противопоказания, можете да ядете грозде - в умерени количества, то пак ще бъде по-полезно.

За да сте сигурни, че получавате само ползите от плодовете, можете да следвате няколко прости правила:

·       изберете сортове грозде с по-ниско съдържание на захар;

·       яжте плода с протеинови ястия, ядки или здравословни мазнини, за да забавите усвояването на захарите;

·       през сезона не трябва да се консумират повече от 100-150 г грозде на ден;

·       Ако се съмнявате, по-добре е да се консултирате с лекар.

Между другото

Гроздето може да бъде опасно за малки деца по неочаквани причини. Факт е, че изяденото цяло грозде е третата водеща причина за хранително задушаване при деца под петгодишна възраст заради анатомичните и физиологични особености на дихателните пътища при децата.

Лилавото грозде помага за намаляване на възпалението, тъй като съдържа много антиоксиданти. А зелените сортове стимулират нервната система и зареждат с енергия.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес