Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Невероятните ползи за здравето на папаята

07 септември 2024, 11:00 часа

Папаята, често наричана „плодът на ангелите“, е не само вкусен тропически плод, но и източник на хранителни вещества и ползи за здравето. Произхождаща от Централна Америка, днес папаята се отглежда в много тропически и субтропически райони по света. Богат на витамини, минерали и антиоксиданти, този жив плод предлага многобройни ползи за здравето, които допринасят за цялостното благосъстояние.

Едно от най-забележителните предимства на папаята е високото съдържание на витамин С. Само една чаша папая осигурява повече от 100% от препоръчителния дневен прием на витамин С, който е от съществено значение за поддържане на силна имунна система. Витамин С е мощен антиоксидант, който помага за защита на организма от вредните свободни радикали, като намалява оксидативния стрес и понижава риска от хронични заболявания, като сърдечни болести и рак. Освен това витамин С подпомага усвояването на желязото, което е жизненоважно за предотвратяване на анемията и поддържане на здравословно кръвообращение.

Папаята е и чудесен източник на витамин А, особено под формата на бета-каротин, който е от решаващо значение за поддържане на добро зрение и здраве на очите. Бета-каротинът се превръща във витамин А в организма, като помага за предотвратяване на свързаната с възрастта дегенерация на макулата и други очни заболявания. Комбинацията от витамини А и С в папаята я прави отлична храна за поддържане на здрава кожа. Тези витамини подпомагат производството на колаген, който е необходим за еластичността и здравината на кожата, като по този начин спомагат за намаляване на бръчките и поддържане на младостта на кожата.

Още: Опитайте тези закуски и напитки, ако искате да имате здраво сърце

Ползите от папаята за храносмилането също са забележителни. Папаята съдържа ензим, наречен папаин, който подпомага храносмилането на протеините, като ги разгражда на по-малки, по-лесно усвоими компоненти. Този ензим е особено полезен за хора с храносмилателни разстройства, като синдром на раздразнените черва (СРЧ) или подуване на корема, тъй като може да помогне за облекчаване на симптомите чрез насърчаване на по-ефективно храносмилане. Освен това папаята е богата на диетични фибри, които подпомагат редовното движение на червата и предотвратяват запека. Съдържанието на фибри в папаята допринася и за поддържане на здравословно тегло, тъй като насърчава чувството за ситост и намалява общия прием на калории.

Противовъзпалителните свойства на папаята са друга важна полза за здравето. Плодът съдържа няколко антиоксиданта, като флавоноиди и каротеноиди, за които е доказано, че намаляват възпаленията в организма. Хроничното възпаление е рисков фактор за много заболявания, включително сърдечни болести, диабет и някои видове рак. Като включите папая в диетата си, можете да помогнете за намаляване на възпалението и да понижите риска от развитие на тези заболявания.

Освен това е установено, че папаята има потенциални противоракови свойства. Някои проучвания показват, че антиоксидантите и фитохимикалите в папаята, като например ликопен, могат да помогнат за намаляване на риска от някои видове рак, включително рак на гърдата и рак на простатата. Ликопенът е известен със способността си да неутрализира свободните радикали и да намалява оксидативния стрес, който може да увреди клетките и да доведе до развитие на рак.

9 храни, които съдържат естествени храносмилателни ензими

Какво ще се случи с организма, ако ядем папая веднъж седмично

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес