Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нещата, които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да направим на Архангелова задушница – днес, 6 ноември

06 ноември 2021, 00:24 часа

Днес е една от трите най-големи задушници, а именно Архангелова задушница. Тя се пада в съботата преди Архангеловден.

Какво трябва да направим на Архангелова задушница?

Още от край време на този ден близките на мъртвите задължително посещават гробовете. Тяхно задължение е да ги почистят от израсналата трева, да подменят вазите за цветя, да почистят изгорелите свещи или друго, което трябва да се направи.

Преди време, на този ден най-възрастната жена в семейството е преливала гроба с червено вино. Преливането започвало от мястото, където се намира главата на покойника и обхожда цялото тяло.

Задължително е върху гроба да се запали свещ, която всъщност е символ на вярата, а самият пламък символизира безсмъртието на душите.

Какво се раздава на Задушница

Това е последната задушница за годината от трите големи задушници. Прието е да има обща трапеза и на нея се полагат 7 ястия, които са били харесвани от покойника. Първата хапка винаги се слага на земята, а първата глътка вино се излива.

Според по-възрастните мъже и жени, ако видите пеперуда или друго насекомо да кръжи около вас и да привлича внимание, това значи, че душата на мъртвите е там.

На тази задушница, както и на всички останали, се правят раздавки и се подават на семейства, роднини, съседи или приятели. Те обикновено включват жито, хляб, дребни сладки и соленки и всичко останало, което сте решили да подадете.

Важно е да знаете, че на този ден не е хубаво да се върши домакинска работа, да се чисти и пере.

Помнете и предавайте всички тези обичаи от поколение на поколение, защото те трябва да се почитат и спазват!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес