Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неща в къщата, които предизвикват умора

27 септември 2024, 17:30 часа

Ако изведнъж сте започнали да забелязвате, че едва прекрачвайки прага на собствения си дом мечтаете само да си легнете, не го обяснявайте с метеорологичните условия или натовареността на работното място.
 
Бъдете честни, ако през деня сте подскачали и сте се забавлявали, а собственият ви апартамент ви кара да спите, значи причината не е във вас, а в интериора. По-точно в онези неща, които могат да предизвикат умора без видима причина. Ето кои са те:

Студеният нюанс на стените

Изненадващо, но цветът, в който са боядисани стените, да речем в спалнята, също са в състояние да повлияят на настроението и да предизвикат умора. Американски учени са установили, че сивото, синьото, синьото, лазурното и други студени нюанси имат успокояващ ефект, забавят сърдечния ритъм и понижават сърдечното налягане. Ето защо в такава среда винаги сме сънливи. Извод: за да се чувствате по-бодри, пребоядисайте стените си в по-позитивни, топли цветове.

Още: Храни, които причиняват умора и сънливост

Постоянно работещ телевизор

Информационният шум има лошо въздействие върху психиката, както и звънливата тишина. Ето защо, ако имате навика да грабвате дистанционното управление, едва сте влезли в апартамента, не се учудвайте след това, че имате чести главоболия и цялата бяла светлина не ви е приятна.

Освен това синият диапазон на видимото излъчване потиска производството на мелатонин - хормон, който регулира циркадните ритми, така че сънят става неспокоен и не можете да си починете и да рестартирате.

Мръсотия и разпръснати вещи

Още: 10 трика за избягване на сънливостта след обяд

Безпорядъкът, боклуците и мръсотията също не подобряват деня ни. Експертите посочват, че безпорядъкът държи мозъка ни в постоянно състояние на стрес и напрежение, което ни пречи да се концентрираме. Това в крайна сметка води до нервно изтощение и липса на енергия.

Ако искате да подобрите благосъстоянието си и да спрете да заспивате в движение (защитна реакция на организма при стрес), просто се вземете в ръце и подредете дома си. Или се обърнете към професионалистите, които могат да свършат тази работа на мига.

Бърза храна или силни напитки

Бързата храна, полуфабрикатите, чаша или две силни напитки преди лягане също не са най-добрата идея. Например нездравословната храна, обогатена с прости въглехидрати и захар, провокира чести скокове на кръвната захар, последвани от резки спадове.

Още: Защо ви се спи след хранене: неочаквани причини

Това ни кара да се чувстваме не само уморени, но и съсипани. Пиенето на алкохол преди лягане води до неспокойна нощ, чести събуждания и невъзможност да отлепите глава от възглавницата на сутринта.

Ароматни свещи

Особено с аромат на лавандула. Сам по себе си, разбира се, този аромат не е лош, но психолози от университета „Уесли“ например са установили, че хората, които постоянно вдишват този аромат, се чувстват отпуснати и постоянно искат да спят. Затова е по-добре да замените лавандулата с мента или цитрусови плодове. Но просто не прекалявайте! Голямо струпване на ароматни свещи в една стая може да предизвика главоболие и в резултат на това - умора.

Плътно спуснати завеси

Плътно спуснатите завеси и винаги спуснатите щори предизвикват депресия и потиснато състояние. Психолозите твърдят, че за нормалното функциониране на организма трябва да му се осигури достатъчно светлина, а ако това не се случи, започваме да имаме лошо настроение и негативни мисли. Затова експертите препоръчват завесите да се отварят през деня и да се затварят само непосредствено преди лягане.

Студ в стаята

Изненадващо, липсата на отоплителен уред или по-скоро твърде ниската температура в стаята също може да ни накара да се чувстваме уморени. Тя кара телата ни да изпаднат в хибернация и след това е трудно да ги накараме да се вълнуват от каквото и да било. Ето защо едно петминутно проветряване на спалнята преди лягане е достатъчно, за да се почувствате по-добре.

Мобилен телефон на нощното шкафче

Днес е трудно да си представите живота си без смартфони и други джаджи. Те обаче не са толкова безобидни, колкото изглеждат на пръв поглед. Например навикът да поставяте телефона си до леглото си е лоша идея. Първо, постоянно ще се събуждате посред нощ, реагирайки на трептящия екран или чувайки внезапно звука на ново съобщение. Така няма да се наспите добре и ще се чувствате разбити и уморени.

И второ, медиците твърдят, че вълните, излъчвани от джаджите, действат отрицателно на здравето ни и в крайна сметка ставаме психологически зависими от смартфоните и таблетите. Затова психолозите препоръчват преди лягане да оставяте мобилните телефони и другите електронни устройства в хола или кухнята.

Неподходящо спално бельо

Чаршафите, изработени от синтетични материи, не допринасят за качествената почивка: в жегата се нагряват, в студа изстиват, не абсорбират влагата. В резултат на това ставаме в лошо състояние и си лягаме още по-разбити. Памукът, ленът, кадифето са идеални за спане. А също така се нуждаете от удобна възглавница, умерено топло одеяло, подходящ матрак, който все пак трябва да се обръща навреме. Тогава почивката ви ще бъде пълноценна, а чувството за хронична умора ще се изпари от живота ви.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес