Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Необичайни начини за подобряване на паметта на всяка възраст

24 юли 2024, 14:44 часа

Случва се поради липса на сън или умора да мислим по-зле. Понякога дори не можем да свържем две изречения, думите излитат от главите ни. Но как да разберете дали това е временно явление или причина да посетите лекар?

Един признак, че мозъкът е здрав, е добрата памет. При възрастните хора загубата на памет и проблемите с усвояването на нова информация са естествен процес на стареене на мозъчните клетки. В някои случаи обаче паметта се проваля поради определени заболявания.

Понякога ни се струва, че паметта ни се е влошила. Например, не можем да намерим ключовете си, не помним къде сме сложили телефона си. Това често се случва на фона на хроничен стрес, ежедневна многозадачност и преумора.

Човешката памет: от каква възраст децата могат да помнят

Как да разберете, че паметта ви наистина се е влошила?

Експерти посочиха предупредителни знаци, които показват сериозни проблеми.

1.       Често започвате да забравяте имена или дати, събития, които преди сте помнили много добре.

2.       Трудно ви е да научите нова информация.

3.       Не можете да запомните кодове, пароли, различни инструкции и т.н.

4.       Когато говорите със събеседника си, често повтаряте едни и същи въпроси.

5.       Разказвате на хората едни и същи истории и вицове няколко пъти и не си спомняте за това.

6.       Трудно ви е да се ориентирате във времето и пространството.

7.       Бъркате мястото на срещата, часа, дните от седмицата.

8.       Вие сте постоянно разсеяни, има чувство на апатия.

Всички тези признаци предполагат, че наистина има проблеми с паметта. Само специално невропсихологично изследване може точно да определи дали има загуба на памет или не.

Как да поддържаме бистър ум и добра памет?

Какво да направите, ако паметта се влоши?

1.       Откажете се от лошите навици: тютюнопушене, алкохол, употреба на психоактивни вещества. Всичко това се отразява пагубно на когнитивните ни функции.

2.       Поддържайте добра хигиена на съня. Сънят е особено важен между 22.00 и 02.00 часа.

3.       Четенето и изучаването на чужди езици е полезно на всяка възраст. Това е много добра тренировка на паметта и поддържа мозъчната дейност.

4.       В ежедневието направете списък със задачи или списъци с хранителни стоки, които трябва да купите - това също тренира паметта и запаметяването.

5.       Използвайте рецепти в готвенето. Следването на инструкции стъпка по стъпка тренира концентрацията, както и краткосрочната и оперативната памет.

6.       Говорете повече с хората. Говорете с любимите си хора, чатете по телефона, разказвайте им истории. В процеса на общуване не само нашият слух и реч са свързани, но и активно работи нашата RAM памет. В крайна сметка трябва да запомните, асимилирате информация, да я обработите и може би след това да я преразкажете на някой друг.

Ако всички тези навици станат част от ежедневието ви, това не само ще поддържа мозъчната активност, но и значително ще подобри паметта на всяка възраст.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес