Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не ги яжте: Храните, които съкращават живота ви

23 октомври 2023, 11:44 часа
Реклама

Балансираното хранене може да помогне за удължаване на живота и подобряване на неговото качество. И по същия начин консумацията на по-малко здравословни храни може да съкрати продължителността на живота с повече от една година. Въпреки че човечеството е постигнало известен успех в разгадаването на феномена на дълголетието, някои експерти изразяват загриженост относно възможното намаляване на средната продължителност на живота - има твърде много негативни фактори, които влияят на човешкия живот.

Освен това, тъй като населението живее по-дълго, вероятността много от тях в крайна сметка да развият хронични заболявания също се увеличава. Ето защо е толкова важно да започнете да се грижите за здравето си още сега.

5-те храни, които са едни от най-вредните у нас

Проучване, проведено от учени от Мичиганския университет, установи, че всъщност можете да губите ценно време, като консумирате определени храни. Например, като изядете един хотдог, ще загубите 36 минути от здравословния си живот. В статията се обсъжда "продължителността на здравословния живот", т.е. продължителността на живота на човек с добро качество и липса на заболявания. Ядейки нездравословна храна, вие съкращавате продължителността на здравословния си живот и добавяте това време към етапа, който трябва да прекарате в некомфортно състояние.

Изследователи, които са разгледали почти шест хиляди храни, са установили, че беконът и други колбаси, бургерите, пицата, подсладените със захар напитки и други нездравословни храни оказват значително влияние върху вашето благосъстояние. Една порция пица отнема почти 10 минути от здравословния ви живот. Известно количество мазнини в храната е от съществено значение за човека, но днес хората консумират твърде много наситени мазнини, които увеличават количеството на холестерола в кръвта, което ги излага на риск от развитие на сърдечни заболявания. Ето защо е толкова важно да се обърне внимание на храните, богати на фибри, които помагат за понижаване на холестерола.

Съвременният човек консумира прекомерно количество калории на ден, като предпочита храни с високо съдържание на захар и сол и наситени мазнини. Редовната консумация на храни и напитки с високо съдържание на захар може да доведе не само до затлъстяване, но и до кариес. В същото време не се обръща достатъчно внимание на зеленчуците, плодовете, мазната риба, морските дарове, ядките и боба. Всеизвестно е, че включването на тези категории храни намалява шансовете за развитие на сърдечни заболявания и някои видове рак, но сега се оказва, че те могат да увеличат продължителността на живота ви в добро здраве. Например една малка шепа ядки ще удължи живота ви с 26 минути, а порция добра сьомга ще удължи живота ви с 16.

15-те най-вредни храни в България

Не се разстройвайте, че се отказвате от любимите си храни, дори ако те са сред най-опасните по отношение на продължителността на живота. "Доброто хранене не означава непременно да се откажете от по-малко здравословните неща, които харесвате, а просто да ги консумирате в умерени количества като част от балансирана диета." Националната здравна служба на Обединеното кралство обяснява, че си струва да се храним балансирано, като нишестените въглехидрати съставляват малко над една трета от дневния прием на храна. Тази категория включва картофи, хляб, ориз, макаронени изделия и зърнени храни. Повече от една трета от тях трябва да идват и от зелени зеленчуци и плодове.

В допълнение към здравословното хранене, физическите упражнения играят огромна роля за дълголетието. Ежедневната активност ви помага да останете във форма по-дълго време и да поддържате бодрост и оптимизъм. Столетниците по правило се отличават не само с физическите си характеристики и здравословни навици, но и с особен характер, който им помага да поддържат жизнеността си.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес