Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не е толкова лошо понякога да си говориш сам!

14 ноември 2021, 15:13 часа

Вие сте сами вкъщи и търсите нещо. Обикаляте апартамента насам-натам, оглеждате всеки ъгъл, всяка стая, малко сте нервни и освен това осъзнавате, че вече сте обсъдили подробно липсващия елемент... със самите себе си.

Обикновено, като се хванем несъзнателно да си говорим сами, това ни кара да се чувстваме странно. Започваме да се чудим дали сме добре и дали имаме нужда от помощ. В крайна сметка не може да е нормално да водиш диалог със себе си и да си отговаряш сам. Напротив! Такива „разговори“ могат да помогнат в много случаи и това съвсем не означава, че сте луди.

Само вие ли си говорите сами?

Определено не! Почти всеки човек си говори сам. Ако не на глас, той със сигурност ще води диалог в ума си. Често дори не му обръщаме внимание, не се фокусираме върху него. Такива разговори започват, когато сме деца. Това е наистина полезно през този период.

Кога разговорът със себе си помага?

Разговорът със себе си може да бъде наистина полезен. На първо място, за нас е по-лесно да намерим изгубеното нещо. Когато говорим за това, ние се фокусираме повече върху него.

Други проучвания са установили, че разговорът със себе си помага за успокояване и намалява стреса. Но става дума за обръщане към себе си във второ или трето лице. Може да се каже, че по този начин ще се дистанцираме от проблема, по-лесно ни е да забравим за него. Това е начин да се отървете от безпокойството. Колко пъти в стресова ситуация сте си казвали: Дишай! Успокой се!? Обикновено е вършило работа, нали? Не е случайно!

Разговорът със себе си помага при организирането?

Добрата организация също може да бъде свързана с разговор със себе си. В крайна сметка, освен да се успокоим, можем да се мотивираме и да фокусираме мислите си. Чувството, че контролирате живота си и ситуацията, е изключително важно. Благодарение на това се чувстваме добре със себе си, имаме известен контрол върху случващото се и най-вече повишаваме самочувствието.

Въпреки че,често не контролираме напълно разговорите със самите себе си, си струва да ги слушаме. Трябва да помним, че само положителният глас ще ни мотивира и ще ни позволи да се успокоим. Ако нашите лични диалози се свеждат до това, че влошаваме настроението си и не можем да се приемем, това може да има нежелани последствия.

Наистина е нормално да провеждаме разговори със себе си и те да са мотивиращи, позитивни и успокояващи. Не трябва да се страхуваме от тях и да ги потискаме всеки път. Тази форма на диалог може да ни помогне. Струва си да обърнем внимание само дали можем правилно да я контролираме.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес