Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Назоваха основната грешка при нанасяне на слънцезащитен крем

25 юли 2024, 20:23 часа

Лятото е време за почивки, плажове и пикници. Но не забравяйте, че слънцето и ултравиолетовото лъчение могат да бъдат агресивни и потенциално да застрашат кожата ни. Изгаряния, фотостареене и пигментация не са пълният списък на последствията от интензивния тен.

Как да поддържаме здрава и красива кожа?

Не само защитен крем

За да избегнете слънчево изгаряне и фотостареене, се препоръчва използването на антиоксидантни серуми. Те блокират определен диапазон от ултравиолетови лъчи (UV лъчи), но не всички.

Затова се препоръчва допълнително да се прилагат кремове със SPF защита, които блокират UV лъчите. Колкото по-висок е SPF индексът на защита, толкова по-дълго можете да останете на слънце. Например с индекс SPF-50 можете да останете на слънце четири часа. След това трябва да се приложи отново.

Ключова грешка

Как обикновено нанасяте крем? На лицето и откритите части на тялото, а на плажа на почти цялото тяло - и веднага отидете на слънце или във водата? Това не е вярно!

Нанесете крем със SPF защита 20 минути преди да излезете на открито слънце, така че кожата да има време да го абсорбира. В допълнение към кремовете има стикове и спрейове с SPF защита, но ефективността на кремовете е още по-висока. Също така е важно да запомните, че дори след нанасяне на SPF защита, трябва да избягвате да сте на открито слънце по време на пиковия период на активност - от 11 до 16 часа.

Препоръките за слънцезащита все още не се спазват достатъчно

Опасностите от силния тен

В допълнение към изгарянията, ако се пържите на слънце твърде дълго от първия ден на ваканцията си, продължителното излагане на открито слънце, особено в опасни часове, може да причини преждевременно стареене.

Ултравиолетовите лъчи са агресивни, макар и невидими за окото. Разрушава колагена и еластина в кожата. Заради това по-бързо губи еластичност. След интензивен тен може да се почувствате физическо стягане и силна сухота.

Любителите на горещо слънце също се сблъскват с неравномерна, прекомерна пигментация. Има определени кожни клетки, наречени меланоцити. Първоначално те са създадени, за да предпазват тъканите от излишната слънчева светлина. Те са отговорни за потъмняването на кожата по време на тен, като засилват работата си. Когато кожата е увредена от UV лъчите, те започват да произвеждат меланин, който предпазва кожата и я оцветява. Но степента на увреждане на кожата в различни области може да бъде различна. Оттук и появата на различни пигментни петна по кожата, което за много хора не е естетично.

Агресивен рак и слънце

Меланомът не е най-разпространеният рак, но е един от най-агресивните. Хората с много светла кожа и склонност към лунички са изложени на риск.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес