Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Навици, които пречат на щастието ни

08 октомври 2022, 13:09 часа

Щастието не се гради на пари или вечно забавление и тяхната липса не му пречи. Тези, които пречат на щастието ни са токсичните навици, които сме изградили в ежедневието си.

Никога не е късно за промяна, така че е време да си създадем място за щастие и да се отървем от негативизма.

Започнете с премахване на следните осем навика

Да прикриваме чувствата си

От малки сме научени да крием отрицателните си емоции. Това започва обикновено с редовните: Не плачи, не тъжи - още в ранна детска възраст. Така се научваме да крием отрицателните емоции, но това води до по – лошо.

Отрицателните емоции, които прикриваме и борбата с тях, ни кара да не разбираме как да се справим и с положителните. Води до лоша комуникация, което се отразява на връзките ни със семейството, колеги и др. Един добър начин да се отървем от негативното и да дадем воля на чувствата си, без това да е токсично, са танците.

Да се правим на безгрешни

Няма живот без грешка. Дори в науката има грешки и някои изобретения са създадени случайно – пейсмейкъра, пеницилина, микровълновата фурна са едни от тях.

Да сме перфектни може да изглежда добре пред колеги, шефове, в автобиографията ни. Но реално щастливи ли сме от това?

Постоянните опити да достигнем образ, който да се харесва на всички, едва ли биха направили някой от нас щастлив. Освен това тези опити водят до там, че дори и най–малката грешка може да ни изкара извън зоната ни комфорт, извън равновесие, да доведе до стрес и тревоги. Точно затова е нужно да се оставяме да грешим понякога, за да променим гледната си точка към варианта, наречен провал.

Томас Едисън е казал: Не съм се провалил 10 000 пъти. Успешно открих 10 000 начина, които няма да работят“.

Тези ежедневни навици са ВРЕДНИ и трябва да ги премахнете спешно

Да се правим на жертва

До нашето нещастие води мисълта, че ситуация или друг човек е виновен за нашите проблеми. Ако закъсняваме за работа, обвиняваме задръстването за това, а не себе си. Ако неможем да си позволим почивка, обвиняваме работодателя, че заплаща по–малко . Ако постоянно се поставяме в позиция на жертва, няма да променим тези ситуации.

Ако погледнем по–задълбочено в изброените ситуации, какво ще забележим ?

Задръстването – има ги днес, ще ги има и всеки следващ ден. Това не бива да значи, че ние винаги ще закъсняваме.

Просто трябва да променим малко режима си - да започнем да ставаме по–рано, дори да включим и фитнес, който да посещаваме сутрин. Ако така погледнем на сутрините си, ще видим самия живот под друг ъгъл и ще видим възможностите, които той ни предлага.

Да си злопаметен

Злопаметността със своята отрицателна енергия, води до лоши последици и за здравето ни. Освен това трудно е да си щастлив, когато таиш нещо, водещо душата ти до депресии.

Друго, което трябва да се знае е, че има по–дълбок проблем, който води до тези състояния – ниска самооценка или друго, което ни води до неприятните чувства.

Трето в случая е, че се самонараняваме. Когато спомена за негативната ситуация изплува в ума ни, ние отново и отново я преживяваме и се чувстваме ядосани. Губим енергия за неща, които са минали и вече не могат да се променят. При нужда може да посетим и терапевт, за да споделим тези състояния, в които изпадаме.

Мислим си, че знаем всичко

Вампир, русалка, медиум? Кое от всичко това сме ние, за да си мислим , че знаем всичко, за което другите си мислят. Често си мислим, че изглеждаме глупаво в чуждите очи или че сме прекалено скучни за компанията, в която сме.

Добър подход в случая е, вместо да се унижаваме, да мислим, че останалите мислят за нас положително и уважават нашите качества. Това ще помогне за повдигане на нашето самочувствие и общуването ни с околните.

Мислим за успехите на другите

Заобиколени от социални медии, често се случва да започнем да се сравняваме с останалите. Да гледаме техните дрехи и да мислим, че нашите не са толкова по модата. Да гледаме снимки от пътешествия и забавления , които ние не можем да си позволим. Мислите, които ни спохождат ни правят нещастни.

Но забравяме нещо много важно. Хората показват онази част от живота си, която искат да бъде видяна. Това в никакъв случай не означава, че техния живот е толкова прекрасен, колкото изглежда на пръв поглед. Така че е по–добре да се фокусираме върху нашия успех и щастие, отколкото да си губим времето да мислим за този на другите. 

Добре е да подредим живота си така че да бъде реално осъзнат. Всеки ден да записваме поне по едно нещо, което сме направили и се чувстваме горди от това. Така ще видим стойността на нашия живот.

Вредни навици, които всъщност пазят здравето ни

Мнението на другите

Колкото повече мислим за мнението на другите за нас, толкова повече си вредим и се доближаваме до състояние на разтревоженост и депресия . Няма нужда да продължаваме да се опитваме да се харесаме на другите. По-добре е да се харесаме сами на себе си и да се отърсим от мисълта, че правим всичко заради другите, въпреки себе си.

Миналото ни

Мисълта за миналото и тревогите по непознатото бъдеще, често ни прави нещастни. Невинаги е така, но е по-добре да не мислим за минали неща, които неможем да променим или за бъдещи, които не знаем как ще се случат.

Връщането на мислите ни в миналото показва, че там сме оставили нерешени проблеми, които все още ни тежат. А мислите за бъдещето показват, че сме неспокойни от непознатото, което предстои.

Тези от нас, които умеят да се фокусират върху настоящия момент са по-щастливи и свързани с останалите. Много е лесно да се съсредоточим в настоящето, като:

Мислим само за звуците, които ни заобикалят и се опитваме да забележим всеки един от тях – от най-далечния до най–близкия, от най–тихия до най–силния. Трябва да си изберем онези звуци, които са по–далеч и тези, които носят тишината със себе си.

Следващото, което трябва да направим, е да изследваме заобикалящите ни миризми- силни, леки, натрапчиви…

Облаците също действат успокояващо – да ги гледаме как се носят в небето и заемат различни форми.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес