Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Науката ни показва как да се отървем от подкожните мазнини

19 август 2022, 13:14 часа

Знаете ли, че в човешкото тяло има различни видове мазнини? Когато повечето от нас мислят за телесни мазнини, ние мислим за подкожни мазнини. Мазнината, която се намира на корема, страничната част на краката ни и задната част на ръцете ни, е подкожна и това е мазнината, която ще обсъдим по-подробно в тази статия.

Има три основни вида мастна тъкан: висцерална, интрамускулна и подкожна. Всички видове мазнини служат на съществена цел, когато присъстват в разумни количества, но наличието на повишени количества подкожни мазнини в тялото може да доведе до неблагоприятни последици за здравето.

Какво представляват подкожните мазнини?

Подкожната мазнина се намира точно под кожата и е това, за което повечето хора си мислят, когато си представят телесните мазнини. Количеството подкожна мазнина, което човек има, зависи от различни фактори като генетика и фактори на начина на живот като диета и ниво на упражнения.

Какво причинява подкожните мазнини?

Важно е да се отбележи, че подкожната мазнина се среща естествено и че е нормално да има известно количество подкожна мазнина в тялото ви. Множество фактори могат да допринесат за развитието на излишни подкожни мазнини, които могат да причинят неблагоприятни последици за здравето. Има два основни източника на развитие на подкожна мазнина: навици в начина на живот и съществуващи медицински състояния.

6 причини, поради които мазнините в корема са опасни за живота

Промяна на здравословния начин на живот за намаляване на подкожните мазнини

Движението е изключително важно за здравето и регулирането на подкожните мазнини. Когато тренираме, тялото ни се потапя в нашите мастни резерви, за да осигури на нашите клетки енергия. Редовните упражнения са свързани с поддържането на здравословно тегло и могат да помогнат за намаляване на текущите запаси от подкожни мазнини. Упражнението не само регулира подкожната мазнина, но също така може да помогне за увеличаване на мускулната маса. Като включите силови тренировки във вашата рутинна тренировка, можете да увеличите мускулната си маса, като същевременно намалите количеството натрупани подкожни мазнини в тялото. Започнете с включване на силови тренировки за цялото тяло. Може да откриете, че започвате да се чувствате по-силни, когато мускулната ви маса се увеличи и подкожната вимазнините започват да намаляват. С увеличаването на мускулната ви маса тялото ви ще бъде по-малко изложено на риск от нараняване и може да се чувствате по-енергични през целия ден!

Съществуващи медицински състояния и подкожни мазнини

Съществуващите медицински състояния могат да бъдат фактор, допринасящ за развитието на повишена подкожна мазнина. Доказано е, че някои възможности за лечение на медицински състояния като вирусни инфекции и диабет увеличават мастните отлагания. Хората, диагностицирани с диабет тип II, изпитват инсулинова резистентност поради увеличеното количество мастна тъкан в тялото. Популярен клас лекарства, използвани за лечение на това състояние, са тиазолидиндионите, които помагат за контролиране на високите нива на кръвната захар. Типично за пациентите, приемащи това лекарство, е да наддават между 1,5 – 4 kg тегло през първата година от лечението, което може допълнително да увеличи нивата на подкожната им мастна тъкан.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес