Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Народни танци и бременност – възможно ли е?

07 април 2022, 11:20 часа

Очакваш бебе, но спортуваш или посещаваш уроци по танци и се чудиш как те се отразяват на плода и здравето ти и опасно ли е да продължиш да водиш активен живот? Вероятно повечето бременни приятелки категорично ти обясняват, че народни танци и бременност не се съчетават и подскоците могат да доведат до загуба на плода. Вероятно те са прави, ако бременността е рискова, лекарят е препоръчал да почиваш или дори да прекараш цялата бременност в леглото, както и на определен етап от бременността. Извън тези специфични препоръки танците, дори народните, ако се избягват прекалено интензивните и изпъстрени само и изцяло от подскоци хореографии, могат дори да допринесат за подобряване на здравето на майката и плода, както и да предпазят родилката и бебето от редица усложнения и заболявания.

За какво са полезни танците по време на бременност?

Не просто народни танци и бременност, а като цяло танци и бременност се препоръчват на бременните дами, при които не се наблюдава рискова бременност или противопоказания, по 30 минути 4-5 пъти в седмицата от Американския колеж по акушерство и гинекология. Специална програма „Танци по време на бременността“ обучава бъдещите майки как да съчетаят този период от живота си с танците и какви са ползите от това. Естествено като програма, реализирана в САЩ, тя не включва народни танци и бременност, но лесно се предполага, че позитивното въздействие на други бързи танци с аеробно натоварване е същото, каквото е и при народните танци.

1.       Танците намаляват риска да родите бебе с ниско тегло.

2.       Танците ограничават риска от преждевременно раждане.

3.       Танците подобряват мускулатурата, силата и издръжливостта на тялото на бъдещите майки и по този начин улесняват както раждането, така и процеса на възстановяване след това.

4.       Танците помагат на бъдещата майка да не натрупа свръхтегло, което е вредно за нея и бебето, както и да поддържа форма, да е активна, щастлива и спокойна в този период – нещо, което е от ключово значение за една нормална бременност.

5.       Танците облекчават дискомфорта по време на бременността, минимизират мускулните болки и схващания, запека и подуването.

6.       Танците подобрят съня и съумяват да намалят риска от гестационен диабет и депресия при майката.

Когато говорим за народни танци и бременност, всичко изброено и споменато се отнася за нормална и безпроблемна бременност, която протича без риск за плода и майката и е задължително да се съчетават народни танци и бременност единствено след консултация с проследяващия лекар и при пълна гаранция, че физическото натоварване няма да доведе до проблемна бременност или загуба на плода. Важно е и да се изберат по-малко натоварващи танци, да се избягват тежести и при най-малкия дискомфорт като световъртеж, прилошаване, кървене, болка в корема, главоболие и други да се преустанови дейността до изясняване на причините.

Важно е при съчетаването на народни танци и бременност да се избягват хореографии и движения, които са свързани с натоварване или присвиване на корема. Много професионални танцьори са продължили с танците и участията на сцена до самото раждане и твърдят, че танците са им помогнали да имат безпроблемна бременност и здраво дете, но всичко това е много индивидуално и всяка рецепта, взета от друг, може да е опасна. Категоричен отговор може ли да съчетаете народни танци и бременност може да даде само професионалист – вашият лекар.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес