Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Народни рецепти с коприва, които лекуват от главата до петите

26 септември 2024, 06:00 часа

Сок, бульон, лечебна тинктура, баня - това са само част от начините, по които можете да приготвите лечебна коприва.

Сок от коприва

Необходими са ви: 30-40 връхчета млада коприва, 3 литра студена вода, 5-6 цитрусови плода по избор (може комбинация от лимон, грейпфрут, портокал), 1 кг захар, която добавяме, когато сокът е готов. 

Вижте още: Големият народен календар за бране на лечебни билки по месеци

Начин на приготвяне: Наберете около 30-40 връхчета млада коприва (върхът означава върха на растението и 3-4 листа отдолу). След това измиваме копривата, измиваме и цитрусите, изборът е ваш (портокал, лимон, грейпфрут). Във водата сложете коприва и нарязани цитрусови плодове. Покрийте съда и оставете да престои 24 часа . На следващия ден съставките се намачкват добре с ръце, след това се прецеждат, добавя се захарта. Сиропът трябва да се разбърква от време на време, докато захарта се разтвори, необходими са около 24 часа, за да се разтвори захарта, след което се налива в чисти и сухи бутилки, съхранява се на хладно и тъмно място.

Бульон от млада коприва

Необходими са ви: 1 л мляко, 1 кг млада коприва, 200 г заквасена сметана, 100 мл олио, 50 г масло, 100 г брашно, 2 скилидки чесън , сол и черен пипер

Начин на приготвяне: Почистете младата коприва, измийте под студена вода, отцедете и нарежете. Брашното се запържва в олиото и маслото до златисто, добавя се наситненият чесън и се запържва за кратко. След това добавете копривата, налейте млякото, долейте малко вода, подправете на вкус и варете около 10 минути. Разбъркайте заквасената сметана.

Тинктура от коприва

През пролетта или есента изкопайте корените от коприва , почистете ги с четка (не ги мийте), нарежете ги на ситно и ги сложете в стъклена бутилка. Залива се с осемдесет процента медицински спирт. Оставете бутилката на топло място за 14 дни и я разклащайте от време на време. Прецедете през филтър за кафе, бутилирайте и съхранявайте на хладно и тъмно място.

Вижте още: Кои билки се препоръчват за проблеми с дебелото черво

Баня с коприва

Една чаша коприва се слага в голяма тенджера и се залива с гореща вода. Покрийте и оставете за 10-15 минути , след това прецедете и изсипете във вана с топла вода. Водата във ваната трябва да е приятно топла, но не прекалено гореща. Прекарайте 20 минути във ваната. След банята не вземайте душ - само леко се избършете. Останете на топло още поне час.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес