Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Направете това на Димитровден, за да имате пари през цялата година

25 октомври 2024, 16:12 часа

Утре църквата отбелязва Димитровден. Всяка година този празник се пада на 26 октомври. Както с всеки празник, така и с него са свързани много поверия, традиции и обичаи. Едно от тези поверия е свързано с парите. 

Какво трябва да направите на Димитровден, за да имате пари през цялата година?

Предците ни са вярвали, че на Димитровден ден човек трябва да изплати всичките си дългове, за да има пари през цялата година. Неслучайно на този ден се е извършвало разплащането с ратаите за свършената работа. 

Предците ни са вярвали, че ако някой не изплати дълговете си на този празник, то в дома му няма да има пари и късмет през цялата година. Също така на този ден е забрането вземането на пари назаем. Това е лоша поличба, която вещае безпаричие през цялата година. 

Оригинални пожелания за Димитровден 2024

Добра поличба е влизането на богат човек в дома на този ден. Счита се, че ако първият човек, който прекрачи прага на дома на този ден е богат, годината ще е богата у успешна за цялото семейство. Но ако човекът е беден, това е лоша поличба - семейството ще страда от безпаричие през цялата година.

Други традици, обичаи и забрани на празника

На този ден е прието да се посрещат неканени гости у дома. Но те задължително трябва да носят цветя. За предпочитане е да се бели, това вещае мека зима. На цветята трябва да се върже алена връзка - това вещае здраве и благополучие за целия дом. 

По традиция цялото семейство се събира около празничната трапеза вечерта. Задължително е на нея да присъстват ястия с месо. Друг обичай е свързан с даването на курбан от овнешко месо. 

Ако в дома има Димитър, на трапезата трябва да се сложи ястие, приготвено от петел. Ако в дома има Димитрина, на трапезата трябва да се сложи ястие, приготвено от кокошка. 

Забранено е жените да вършат домакинска работа - чистене, пране, шиене. Позволено е единствено да приготвят ястията за празничната трапеза. Също така на този ден не се извършва полска работа.

На този ден се почита и паметта на починалите. Близките им се молят за успокоението на душите им. Разрешено е да се ходи на гробищата. На Димитровден се почистват гробовете и се подготвят за Архангелова задушница на 2 ноември.  

Ходи ли се на гробищата на Димитровден?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес