Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Накиснати във вода смокини: Ето за какво помагат

09 август 2024, 15:53 часа

Смокините отдавна се използват за облекчаване на заболявания, засягащи ендокринната, дихателната, имунната, храносмилателната и репродуктивната система. Не съдържат мазнини, холестерол и са с балансирано количество фибри, въглехидрати и захари.

Още: Оцет с лечебни свойства: Ето как да си го приготвите у дома

Тези плодове, когато се консумират сушени и накиснати във вода, могат да ви дадат множество ползи, тъй като смокините са източник на енергия и полезни хранителни вещества. За да получите всички ползи, се препоръчва да ги консумирате сутрин, на празен стомах.

Богати на минерали

Смокините са богати на минерали като манган, цинк, магнезий и желязо, които са изключително полезни за репродуктивната система. Високите нива на фибри и антиоксиданти в този сушен плод помагат при хормонален дисбаланс и различни проблеми след менопауза.

Поддържат нивата на кръвната захар

Смокините съдържат голямо количество калий, което помага да се балансират нивата на захарта в тялото ви.

Подпомагат храносмилателната система

Високото съдържание на фибри в смокините помага срещу запек, като улеснява и подпомага работата на храносмилателната система.

Поддържат кръвното налягане под контрол

Антиоксидантите в смокините могат да помогнат за елиминирането на свободните радикали от тялото, като контролират нивата на кръвното налягане. Това може да помогне за предотвратяване на блокиране на коронарната артерия. Някои проучвания показват също, че смокините могат да намалят нивото на триглицеридите в тялото, които причиняват различни сърдечни проблеми.

Поддържат костите здрави

Вашите кости се нуждаят от калций, за да бъдат възможно най-здрави. Телата ни не произвеждат калций, така че трябва да си го набавяме от външни източници като соя, мляко, зелени листни зеленчуци и смокини.

Помагат за намаляване на теглото

Смокините са с доста ниско съдържание на калории и много високо съдържание на фибри. Яденето на храни с високо съдържание на фибри като смокини може да ви помогне да останете сити по-дълго и да избегнете преяждането.

Как се накисват смокините

Първо сложете няколко сушени смокини в купа. След това добавете топла вода, докато смокините се покрият. Оставете ги да престоят една нощ, докато набъбнат. Накрая отцедете водата и изяжте смокините.

Обобщение:

Още: Диетолог предупреждава: Не пренебрегвайте тази честа причина за подуване на корема

Смокините са идеален вариант, ако искате да хапнете нещо вкусно, докато се опитвате да отслабнете. Смокините са богат източник на хранителни вещества, а накиснатите смокини имат многобройни предимства. Основните ползи за здравето са загуба на тегло и обогатяване на тялото с минерали.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес