Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-вредните и най-здравословни сладкиши – как да се консумират

20 октомври 2024, 11:30 часа

„От сладкото те болят зъбите“ е истина, която е известна дори на учениците. Но има сладкиши, които не съдържат захар. Значи са полезни и не вредят на зъбите? Ето какви сладкиши могат да бъдат включени в менюто, без да навредят на зъбите и фигурата ви, и как да ги ядете, за да избегнете кариес.

 

Захар, бактерии и кариес

Още: На колко градуса е най-добре да се пекат целувки

Устната кухина е дом на огромен брой микроорганизми - повече от 200 вида. Всеки от тях изпълнява своя функция и принадлежи към опортюнистичния микробиом.

Не самите бонбони и сладкиши причиняват кариес, а симбиозата на бактериите, които се хранят със захари и произвеждат киселини в процеса на живот. Емайлът е неорганично вещество, което се разрушава от тези киселини. Сладките са предразполагащ фактор за развитие на кариес, защото:

·         образуват лепкав филм върху зъбите, върху който се заселват бактерии,

·         съдържат много захар и подхранват развитието и размножаването на тези бактерии.

Още: Това са най-вредните десерти за хората над 55 години

Според способността им да залепват за зъбите и концентрацията на захар сладките се делят на полезни и вредни.

 

Здравословни сладкиши

Има и такива. Някои от тях дори са в състояние да предпазят от кариес. Най-достъпният и популярен продукт, който може да бъде класифициран като здравословен сладкиш, е черният шоколад с висок процент какаови зърна. Съдържа минимално количество захар. Ползата от такъв шоколад е и в полифенолите - това са компоненти на какаовите зърна, които имат антикариесен ефект: те потискат растежа и развитието на бактериите, причиняващи кариес.

Още: Топ 5 традиционни испански десерти, на които трудно ще устоите

Най-здравословните сладкиши са плодовете. Първо, те механично почистват зъбите от плаката. Второ, стимулират производството на слюнка. Съдържа голям брой ензими, които допълнително потискат активността на патогенните бактерии.

 

Вредни сладкиши

На първо място, това са лепкави продукти, които могат да останат върху зъбите за дълго време. Това са нуга, карамел - тези сладки прилепват плътно към емайла и практически не се отстраняват от слюнката.

Може би най-опасните сладкиши са бонбоните. Ако филмът върху зъбите от карамел се усеща физически, тогава от бонбони - не. Разтварянето им отнема около 5-10 минути и това е пряк контакт между вредните бактерии и захарта.

Сушените плодове също се причисляват към вредните сладкиши. Те съдържат голямо количество захар, влакната често се забиват между зъбите, където се образува кариес.

 

Как да поддържаме зъбите си здрави, без да се отказваме от сладкото

Традиционно десертът е последно ястие, но това е погрешно. Ако ядете други храни след сладкиши, особено твърди храни, те ще помогнат механично да почистите зъбите си. Като стимулират производството на слюнка, такива продукти индиректно защитават зъбите. Друг добър навик  е да ядете десерт и след това да пиете чай или кафе, основното е без захар.

Ако не можете без сладко, тогава е много по-здравословно да хапнете парче чист шоколад, дори и млечен шоколад. Колкото и вкусен да е карамелът, особено с ядки, е добре да избягвате подобни шоколади и блокчета.

След сладкиши трябва да си измиете и почистите зъбите. Дъвката не е заместител на миенето на зъбите, но в ситуации, когато миенето на зъбите не е възможно, е отлична възможност. Стимулира производството на слюнка, която отмива хранителните остатъци.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес