Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-сладките породи кучета!

11 септември 2023, 22:00 часа

Папийон

Представителят на тази порода бива наричан още континентален той-шпаньол. Отличителен белег на тези красиви и симпатични кучета са ушите, подобни на разтворените криле на пеперуда. Даже названието на породата на френски (фр. папийон - пеперуда) показва тази особеност. Трябва да се знае, че папийонът е умен четириног домашен любимец, затова хич не е за подценяване. Това са верни, сладки, мили и активни кучета. Главното при отглеждането на папийона е своевременната социализация. Необходимо е кучетата от малки да се научат на правилата в общуването.

Йоркширски териер

Декоративна, много популярна порода, отгледана в Англия. Често се купува от знаменитости, които я носят със себе си в чанта. По-обикновените семейства купуват тези кучета от доброта и желание за забавления. Подходящи са както за опитни, така и за начинаещи селекционери. Първостепенна грижа е да не забравите да играете с животното, защото иначе мебелите в жилището може да пострадат поради неговата активност. Тази порода, въпреки своята доброта, често показва на стопанина си своя характер; може да лае минувачите.

Ши цу

Популярна тибетска порода. В миналото ши цу се отглеждали само в императорските дворци на Китай, а за износа им от страната имало строги наказания. Това малко, елегантно и енергично куче с къса муцуна е подходящо за апартамент.

Брабансон

Това дребно, но силно куче е с лъскава, къса козина, а муцунката наподобява маймунска. Брабансонът има високо самочувствие, което вече предизвиква умиление у хората. Тези кучета са със стабилна психика и гъвкав характер. Силно се привързват към стопанина си и трудно понасят раздялата, понякога дори се случва да отказват да се хранят.

Померански шпиц

Помераните са вид шпиц-джудже. Височината на тялото им съответства на дължината – това създава усещането, че пред стопанина стои пухкава топка върху тънки крака. Малко прилича на лисиче. Шията на померана обаче, покрита с гривообразна козина, нарушава тази илюзия. Макар с тегло около 2 кг и малък ръст, помераните опитват да доминират вкъщи - но кученцата на тази порода са лесни за обучение, затова тези им желания не създават сериозни проблеми.

Кои са най-умните кучета - познайте ги

Малтийска болонка

Малко и симпатично куче с бяла пухкава козина, малтийската болонка изисква специални грижи. Но добрият характер и способността й да живее в малък апартамент компенсира ангажиментите по поддържането й. Тялото е леко удължено, опашката извита, като в основата е широка, а към края по-тясна. Ушите са малки, триъгълни и висящи. Малтийската болонка, въпреки размера и крехкостта на тялото си, обича да играе и да се движи енергично. Кучето е обикновено в добро настроение, обича децата, обучава се лесно и добре си общува с останалите домашни любимци. Заради това е и толкова обичано от кинолозите.

Самоедско хъски

Това е порода с особена бяла козина, весел характер и много приятна „усмивка“. Осанката му е величествена, а характерът кротък. Това са кучета, подходящи за различни цели, своего рода „универсални“. Породата има грациозен силует, бяла козина и сладка муцунка. В сравнение с други кучета в тази класация, размерите й са сравнително големи: височина 45-55 см, тегло - 20-30 кг. Представителите на породата са 2 типа:

- „мече“ - набита фигура, къс гръб, широк и голям череп;

- „вълче“ - леко удължена глава, слабо изящно тяло.

Срещат се самоедски хъски с бисквитен, снежнобял, кремав цвят. По стандарт не се допускат кафяви петна.

Далматинци

Далматинците са сравнително едри, силни, но мили кучета с елегантно развита мускулатура. Муцуната е донякъде удължена, към носа се стеснява. Ушите обикновено висят. Козината е груба и къса. Това са кучета издръжливи, активни и силни. Обичат да играят с деца, верни са на своя стопанин и на всички членове на семейството.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес