Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-полезните есенни супи за здрав имунитет

19 октомври 2023, 11:18 часа

С промяната на цвета на листата и понижаването на температурите есента носи със себе си възхитителна гама от сезонни зеленчуци и съставки, които могат да се използват за създаване на подхранващи и укрепващи имунитета супи. Тези супи не само сгряват душата, но и осигуряват основни хранителни вещества за укрепване на имунната система. Нека разгледаме някои от най-полезните есенни супи за насърчаване на здрава имунна система.

Супа от маслинова тиква: Тя е богат източник на витамин А, който играе решаваща роля за поддържането на здравето на кожата, лигавиците и имунната система. Тази супа е кадифено, витаминозно удоволствие, което съдържа и антиоксиданти, които помагат за защитата на организма от свободните радикали.

Супа от сладки картофи и джинджифил: Сладките картофи са източник на витамини и минерали, особено на витамин С и бета-каротин. Джинджифилът добавя пикантен привкус, като същевременно осигурява противовъзпалителни и укрепващи имунната система свойства. Тази супа е идеална за предпазване от сезонни настинки.

Топ 5 есенни супи, които ще Ви предпазят от сезонния грип

Супа от пилешко месо и зеленчуци: Пилешката супа е класическа по основателна причина и осигурява основни аминокиселини и минерали, които подпомагат здравословния имунен отговор. Заредена със зеленчуци като моркови, целина и лук, тя е успокояващ и хранителен избор за по-хладните дни.

Гъбена ечемичена супа: Гъбите са богати на антиоксиданти, витамини и минерали, което ги прави мощен съюзник в поддържането на силна имунна система. Ечемикът добавя обилен елемент, богат на фибри, и допринася за здравето на червата, което е тясно свързано с имунитета.

Супа от тиква и леща: Тиквата е не само символ на есента, но и хранителен избор за супа. Техният яркооранжев оттенък означава високо съдържание на бета-каротин, който е предшественик на витамин А. Лещата осигурява протеини и фибри, като подпомага както силната имунна система, така и здравите черва.

Ето най-здравословните супи при раздразнен стомах

Супа от куркума и моркови: Куркума: Куркумата съдържа куркумин, известен със своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Морковите са отличен източник на бета-каротин. Заедно те създават супа, която поддържа имунитета и същевременно осигурява топъл, успокояващ вкус.

Супа от домати и червени чушки: Доматите са богати на витамин С и антиоксиданти, а червените чушки са пълни с витамин А и витамин С. Комбинацията от тези съставки осигурява двоен удар за имунната ви система, както и възхитителен вкус.

Не забравяйте да използвате пресни, местни съставки, когато е възможно, за да увеличите хранителната стойност на супите си. Топлината и ароматът на тези есенни супи не само успокояват сетивата ви, но и допринасят за силна и здрава имунна система. Независимо дали търсите защита от сезонни заболявания, или просто жадувате за успокояващите аромати на есента, тези супи са идеалният избор за подхранване на тялото и насърчаване на цялостното благосъстояние през есенните месеци.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес