Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-известните случаи с отнети медали на атлети

30 юли 2021, 15:12 часа

В тази статия ще разгледаме интересните моменти в историята на спорта, които не са особено приятни. Ще си говорим за случаи, в които медалите са били отнети поради някаква причина. Нека видим кои са най-известните такива случаи: 

Ибрахим Самадов

Представителят на СССР от отбора по вдигане на тежести при мъжете губи своя медал от игрите в Барселона през 1992-ра година. След като става световен шампион по-рано, на олимпиадата остава трети и взема бронз, но поради някаква причина отказва да го приеме. Видеата показват как го оставя на подиума с отвращение и си тръгва. Този акт на протест е освиркан бурно от публиката. Самадов по-късно се извинява, но вече няма значение. Дисквалифициран е от игрите и медалът му е отнет. Освен това е отлъчен и от международната федерация по щанги. 

Рик Демонт

Само на 16, този плувец се класира за олимпийските игри през 1972-ра година. Той започва игрите като един от атлетите с голям потенциал, като си поставя за цел да вземе злато на 400 метра при мъжете на свободен стил и успява. За жалост проба за допинг установява забранени субстанции в системата му. Така той е дисквалифициран. По-късно става ясно, че наличието на тези субстанции е резултат от лекарството му за астма, което той приема с рецепта. Тъжното за атлета в случая е, че той е декларирал, че приема такова лекарство, но олимпийският комитет на САЩ не са уведомили организаторите на игрите и МОК. За жалост това признание не дава резултат и наказанието на плувеца не е вдигнато. 

Ланс Армстронг 

Легендарният колоездач и сигурно най-известният в историята. Той се възстанови от рак, за да се завърне в спорта и да спечели международни отличия отново, сред които бронз от олимпийските игри от игрите в Сидни през 2000-та година. По време на игрите срещу него имаше открити обвинения за използване на допинг. Години по-късно той се забърка в грандиозен скандал след като стана ясно, че през цялата си кариера е ползвал стимуланти за по-добро представяне. Самият той признава това в интервю през 2015-та. След това му е забранено да участва във всички спортове и всичките му отличия са отнети. 

Бен Джонсън

Може би най-известното име в спринта преди Юсеин Болт. На Игрите в Сеул печели старта на 100 метра, като е един от четиримата състезатели, избягали дистанцията за по-малко от 10 секунди. Това е първият път, когато това е постигнато. След състезанието е дисквалифициран за употреба на допинг.

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес