Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наистина ли е възможно да отслабнете с пилатес?

01 август 2024, 15:25 часа

Пилатес е комплекс от физически упражнения, който е подходящ за абсолютно всеки, поради ниската си травматичност и интензивност. Пилатес ви помага да поддържате отлична форма, да подобрите стойката си и да се възстановите по време на рехабилитационния период след наранявания.

Както всяка друга физическа активност, пилатесът ви помага да отслабнете и да развиете мускулна дефиниция. Редовните упражнения ускоряват метаболизма и задействат изтичането на излишната течност от тялото, като по този начин активират процеса на отслабване. И след няколко месеца тренировки можете да постигнете забележими резултати, ако поддържате балансирана диета, воден баланс и режим на сън.

По време на сесията на пилатес се обръща специално внимание на концентрирането върху плавността на движенията - контролът през цялата сесия е важен за работа върху дълбоки мускули, за които може и да не сте подозирали преди това. Това ви позволява да развиете дълбоко чувство за връзка с тялото си, насърчавайки физическа и емоционална хармония.

Занятията могат да се провеждат на специален реформатор симулатор. Под ръководството на треньор се изпълняват упражнения в спокойно темпо, които последователно активират мускулите на цялото тяло. По време на всяко упражнение се задейства определена категория мускули, но в същото време всички останали са в добра форма и помагат за поддържане на баланс.

Ако целта е да се отървете от излишните килограми възможно най-скоро и при липса на противопоказания, можете да добавите силови и динамични упражнения върху реформатора с помощта на тежести и допълнително оборудване. Това ще допринесе за процеса на отслабване и промяна на топографията на тялото.

Също така, за ефективна загуба на тегло, разбира се, трябва да се придържате към правилното хранене: в ежедневната си диета поддържайте баланс на фибри, протеини, мазнини и сложни въглехидрати и елиминирайте хранителните отпадъци - яжте по-малко прости въглехидрати и захари.

Препоръчваме 1,5-2 часа преди тренировка да консумирате храна, богата на въглехидрати и протеини. И след тренировка, 30-60 минути по-късно, можете да хапнете нещо протеиново и фибри за възстановяване на силата.

Ползите за тялото от практикуването на пилатес са огромни. Упражненията по пилатес помагат за връщането на тялото в естествената му позиция от анатомична гледна точка - това е именно резултатът от премахването на болката и дискомфорта и формирането на мускулен корсет. Пилатес е ефективен за укрепване на дълбоки мускулни групи; подобрена координация; повишаване на осведомеността: всяко упражнение изисква контрол, което помага да осъзнаете по-добре тялото си и, разбира се, да облекчите стреса и да нормализирате емоционалното си състояние.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес