Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На коя ръка трябва да се носи годежният пръстен?

08 март 2024, 11:00 часа

Откога се подарява годежен пръстен?

Историята на годежния пръстен всъщност е доста интересна. Днешният символ на любовта в древността не е бил нищо друго от знак за собственост в Римската империя и Египет. Не е особено романтично, нали? За щастие, времената се променят.

Ето няколко интересни факта за годежния пръстен.

Древен знак на собственост

Подобно на много обичаи днес, годежният пръстен се среща още в Древен Рим. Според сайта на Гемологичния институт на Америка (GIA) римлянките са носели пръстени от слонова кост, кремък, кост, мед и желязо, “за да обозначат бизнес договор или да потвърдят взаимна любов и подчинение”. Така пръстенът заменя оригиналните тръстикови и конопени ленти, използвани от древните египтяни преди това.

Както се казва в сайта на GIA “египетските фараони са тези, които първи са използвали пръстени, за да представят вечността. Това е така, защото кръгът няма начало и край и отразява формата на слънцето и луната, на които египтяните са се покланяли”. По-късно в руините на Помпей са открити златни пръстени и други бижута, което доказва, че жълтият метал е станал предпочитан в епохата, заменяйки употребата на всички други материали.

Интересни поверия за халките и годежните пръстени

Предложение за брак

Отново от сайта на GIA научаваме, че едва през 850 г. годежният пръстен получава официално значение, когато папа Николай I обявява, че това бижу представлява намерението на мъжа да се ожени. Нещо повече, според Музея на диамантите в Кейптаун, едва през 1477 г. се появява първият диамант върху годежен пръстен, с който ерцхерцог Максимилиан Австрийски прави предложения на Мария от Бургундия. 

Трио лентов пръстен

През 15-ти век годежните пръстени започват да въплъщават символиката на преплетеното единство, за което мислим днес. Това е моментът, когато пръстените, състоящи се от три свързани ленти, набират популярност. Този пръстен най-напред представлява две отделни халки, по една носена от всяка половинка на сгодената двойка, а в деня на сватбата двете халки се свързват с трета (сватбена халка) и се носи от булката.

Годежен пръстен Gimmal

Пръстените Gimmal стават много популярни и се състоят от два или три обръча, които се “вплитат” заедно, за да образуват един пръстен. Те стават особено популярни в епохата на Просвещението. Подобните на пъзел пръстени се състоят от две фиксиращи ленти. Булката и младоженецът носят една от тези ленти след годежа си, а двете ленти се събират на сватбената церемония. След нея съпругата носи комбинацията от двете части на пръстена.

Малко по-късно особено популярни сред годениците са пръстените с кичури. Те са сложно гравирани и крият надписи на любовна поезия от вътрешната страна на лентата. Понякога сребърният годежен пръстен се разменя за златен по време на сватбената церемония.

Възходът на диамантите

Макар ерцхерцогът е първият, който предлага брак с диамантен пръстен, това в никакъв случай не се превръща веднага в традиция. Всъщност годежните пръстени с диаманти стават популярни едва през 1947 г., когато De Beers, британската компания, която добива диаманти в Южна Африка, стартира рекламна кампания. С помощта на холивудските звезди и посланието „Диамантът е завинаги“, диамантените годежни пръстени добиват  популярността си за първи път от появата им в Щатите през 1840 г.

Последни тенденция

През последните години се наблюдава промяна в предпочитанията за годежни пръстени. Разбира се, диамантите все още са популярни, но все повече и повече бъдещи булки избират цветни скъпоценни камъни и пръстени, изработени от уникални материали. 

Кой метал е най-подходящ за годежен пръстен?

На коя ръка трябва да се носи годежният пръстен

Според някои поверия дясната ръка е божествена и годежният пръстен задължително трябва да се носи на нея. Още римляните са считали, че лявата ръка е ненадеждна и на не нея не може да се разчита, следователно всички годежни пръстени се поставяли на дясната. Римляните вярвали, че безименният пръст има вена, която минава директно към сърцето Vena Amoris, което означава “Вена на любовта”. Тъй като сърцето е в центъра на нашите емоции, този пръст се смята за най-подходящ за годежен пръстен.

В западните култури, включително САЩ, Канади и други европейски страни, годежният пръстен се носи на лявата ръка. Това е дълго установена традиция, която се основава на вярването, че венецът на любовта е свързан със сърцето, което се намира отляво.

В днешно време годежният пръстен се носи на дясната ръка от източноправославните християни, а на лявата - от католиците. Въпреки това, все по-често в България годежният пръстен се носи на лявата ръка отколкото на дясната. По-скоро правилото на кой пръст да се носи се спазва по-стриктно - задължително на безименния.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес