Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мухълът в пералнята ще изчезне, ако направите това

08 юни 2024, 15:04 часа

Често се появява мухъл по гуменото уплътнение на вратата на пералнята поради прекомерна влага. И пренебрегването му може да бъде доста опасно, така че трябва незабавно да се справите с проблема.

За съжаление мухълът в пералнята е проблем, с който се сблъсква всяка домакиня. Рано или късно се появява на всяка машина, дори ако се грижите за нея много внимателно. За да се избегнат подобни ситуации, уредът трябва периодично да се почиства. Опитнтите домакини разчитат и на две съставки от кухненския шкаф - лимонена киселина и оцет.

Как да премахнете мухъл от пералнята?

Можете, разбира се, да закупите специален продукт за борба с мухъла в пералнята, но това не е необходимо. Вместо това можете да използвате няколко доста достъпни средства, които няма да се справят по-зле.

Достатъчно е да използвате лимонена киселина или трапезен оцет - тези продукти се считат не само за ефективни почистващи препарати, но и за безопасни за домакинските уреди и хората. Най-често плесен може да се види в отделението за перилен препарат, във филтъра на машината, а също и върху уплътнителната гума.

Програмата за пране, която разваля пералнята

За да почистите отделението за перилен препарат, трябва да приготвите разтвор от чаена лъжичка киселина и 200 милилитра гореща вода. Изсипва се в тавичка и се оставя за малко.

Също така трябва да почистите замърсения филтър: развийте го от машината, отстранете мръсотията и го потопете в разтвора. За да почистите барабана и гумата на вратата, трябва да изсипете 100 грама лимонена киселина в тавата за прах и след това да пуснете цикъла на пране на 60 градуса в режим "памук". Може да използвате оцет вместо лимонена киселина - в случая изсипете 1 чаша в празния барабан и стартирайте същата програма.

Най-евтиният и най-екологичен начин да почистите дома си, включително пералнята, е да използвате сода за хляб или оцет. Содата за хляб, както и оцетът, е доказала отдавна своята ефективност и с право заемат своето място в арсенала от почистващи средства на всяка домакиня. Содата за хляб е ефективен помощник в премахването на неприятните миризми, а оцетът е ефективен в премахването на котлен камък, бактерии и мухъл. 

Важно е да се отбележи, че тъй като оцетът е киселина, а содата за хляб е основа, не трябва да ги използвате заедно, тъй като те ще се неутрализират взаимно и ще оставят само леко солена вода. 

Необходимо е да почиствате пералнята си от време на време и е препоръчително да го правите на всеки 4-6 месеца.

Едно основно правило за предотвратяване появата на мухъл е да оставяте вратата на пералната машина и чекмеджето за перилен препарат отворени след всяко пране. Изпраното пране също трябва да се извади от машината възможно най-бързо, за да не се създават благоприятни условия за развитието на микроорганизми и плесен.

Кога е добре да сложите ориз във вашата пералня?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес