Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли роднина да стане кръстник?

21 април 2024, 10:33 часа

Кръщението е свето тайнство, свещена порта, която ни въвежда в църквата, разкрива пред нас различен свят и другите тайнства на вярата и Божия храм. Например не може да се вречете на любимия в църква, сключвайки църковен брак, ако първо не сте кръстени.

За едни това е причината да се докоснат до светото тайнство Кръщението, за други е болест и надежда за изцеление, за трети е просто път, който минават именно сега, защото родителите им не са ги кръстили в едни далечни години, в които църквата се забраняваше и кръщенета се правеха или тайно, или изобщо. Трети се кръщават, защото са повярвали, че именно чрез Кръщението може духовно да се възродят и спасят.

Кръщението по подобие на смъртта и възкресението е радикална промяна, а след него от водите кръстеният е нов човек с ново име – християнин. Светото Кръщение е веднъж в живота, както раждането и смъртта. При отпадане от Църквата поради грехове или заблуди, завръщането става чрез тайнствата покаяние и миропомазване, а не чрез повторно кръщение, такова не се допуска.

Кой може да бъде кръстник и какво е важно за ритуала?

Кръстник може да бъде само човек, който е кръстен. Младите семейства, на които предстои да кръстят детето си днес, гледат на ритуала като на малък празник, обръщайки внимание повече на светското – дарове за гостите, украса, тоалети за мама и бебче, торта с надписи и някак пропускат божествената намеса в Светото Кръщение, неговия смисъл да бъдеш част от храма, от вярата, да живееш по Божиите заповеди и по повелята на Всевишния.

Авторски пожелания за кръщене, които няма да откриете другаде

Кръщението е велико, спасително тайнство, което дарява благата на вечния живот. Младите родители и често не са наясно кой може да стане кръстник на тяхното бебче, какво им е нужно за ритуала, какво се носи в църквата и прочие, което поражда допълнителни трудности. По отношение на вещите, които трябва да предвидите за Кръщението, в църквата ще ви помогнат и обяснят.

По отношение на кръстника решението трябва да вземете сами. Някога кръстниците са били известни, преди да се роди детето, имало е традиция и обичаи кои са кръстниците, докато днес се избират за кръстници най-често приятели, а традициите не са това, което бяха, дори по отношение на ритуалите и даровете. А може ли роднина да стане кръстник?

Този въпрос не е маловажен, тъй като по стара традиция ролята на кръстника в живота на детето е ключова и от важно значение. Или поне някога е имал тази ключова роля. Кръщението се извършва в храма преди или след света литургия в кръщелен купел, като кръстникът облича кръщелника си. В миналото по стар обичай в храма се носели погачи, бонбони и пчелен мед, днес родителите носят торти, сладки и различни украсени и надписани за повода почерпки.

Добре е да се носи за освещаване кръстче и икона, които ще ползва кръстеният. Участие в подготовката на всички тези ритуали и почерпки има и кръстникът. А може ли роднина да стане кръстник, ако семейството предпочита така, или ако не иска да затруднява с приготовления и разходи приятел?

Може ли роднина да стане кръстник?

Най-важното правило повелява кръстникът да бъде кръстен. Счита се, че е добре да има живи родители, да е същият пол като детето, да е добър, честен човек. Основното задължение на кръстника е да се погрижи детето да израсне като добър християнин. Кръстникът става духовен родител на кръстения и това родство Църквата поставя по-високо от кръвното родство.  Кръстникът не може да бъде сменен освен ако самият той не приеме друга вяра, така че избирайте го внимателно. Забранено е да бъде кръстник:

Кога не се прави кръщене?

  • човек с друга религия,
  • семейният партньор или човек, с когото се споделя постелята,
  • непълнолетен.

Както виждаме нищо не се споменава за роднина, ако под роднина не визираме половинката си. Ако е роднина, не забравяйте, че винаги има риск роднинските връзки да се изострят, прекъснат и това да повлияе на отношенията между кръстник и кръщелник.

Както народът е казал, че не е добре да работиш с роднини, така вероятно роднината не е най-добрият избор за кръстник, но това не означава, че не може да бъде избран за такъв. Ако отговаря на изискванията за кръстник, ако няма друга пречка или забрана, причина да не бъде такъв, то отговорът на въпроса може ли роднина да стане кръстник е положителен.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес