Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли да се направи бяло вино от червено грозде

26 август 2024, 17:45 часа

На пръв поглед може да изглежда изненадващо, но отговорът на въпроса дали може да се направи бяло вино от червено грозде е "да". Макар че много хора свързват цвета на виното с цвета на гроздето, от което то е произведено, процесът на винопроизводство предлага по-интересни възможности.Днес ще разгледаме как е възможно да се произведе бяло вино от червено грозде и какви тайни крие този процес.

Как се прави бяло вино от червено грозде?

Цветът на виното се определя основно от кожата на гроздето, която съдържа пигменти, наречени антоцианини. Тези вещества са отговорни за наситения червен, син или лилав цвят на много сортове грозде. Въпреки това, сокът, който се извлича от гроздето, обикновено е безцветен или светъл, независимо от цвета на кожата. Това се дължи на факта, че антоцианините се намират предимно в кожата, а не в самата плодова плът.

По колко червено вино е полезно да пием всеки ден

Когато се прави бяло вино от червено грозде, ключовият момент е внимателното отделяне на сока от кожата веднага след пресоването на гроздето. Този процес предотвратява взаимодействието между сока и пигментите в кожата, което би довело до оцветяване на виното. По този начин сокът запазва своя светъл цвят, дори когато е добит от червено грозде, и впоследствие може да бъде ферментиран като бяло вино.

червено грозде

Защо се използва червено грозде за производство на бяло вино?

Производителите на вино понякога избират да използват червено грозде за производство на бяло вино поради различни причини. Една от тях е вкусовият профил, който може да бъде постигнат. Червеното грозде често има по-богати и комплексни аромати, които могат да придадат на бялото вино интересен характер и дълбочина. Тези вина могат да притежават нотки на плодове, които не са типични за традиционните бели сортове.

Защо червеното вино е по-добро от бялото за здравето на червата?

Освен това, винопроизводителите могат да използват този метод, за да добавят разнообразие в своя асортимент или да експериментират с различни стилове вина. Това е един от начините, по които винопроизводителите изразяват своята креативност и уникалност в бранша.

Възможността да се направи бяло вино от червено грозде е едно от интересните открития във винопроизводството. Този процес подчертава колко важна е техниката на обработка и колко малко детайли могат да променят крайния резултат. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес