Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли да се яде пъпеш при гастрит?

08 юли 2024, 09:00 часа

Под гастрит се разбира група от заболявания с различен произход с остро или хронично възпаление на стомашната лигавица. Употребата на подправки, трудно смилаеми храни, неправилното хранене причиняват повишена болка, влошават прогнозата от възстановяване и общото състояние на пациента.

Диетата при гастрит трябва да е свързана с функционалното състояние на стомаха и червата, поради което има много ограничения. Плодовете се усвояват лесно от организма, затова се включват в диетата на пациентите. Въпреки това, те трябва да се използват с повишено внимание, особено при ниско ниво на киселинност и диария.

Може ли да се яде пъпеш при гастрит?
При гастрит пъпеш може да се консумира в малки количества, но само по време на ремисия. В този случай е необходимо да се обърне внимание на наличието на съпътстващи заболявания, състоянието и функционалността на храносмилателната система, противопоказанията.

Полезните качества на пъпеша са свързани с наличието в състава на микроелементи, витамини, необходими за жизнената дейност и поддържането на храносмилателните процеси. Аскорбиновата и никотиновата киселина действат като коректори на секреторната функция: те стимулират производството на стомашен сок. Витамин Е компенсира дефицита на естествени защитни фактори, витамин В1 е част от важните ензими на енергийния и въглехидратния метаболизъм, които осигуряват на организма енергия.

Витамин В5 оказва благоприятен ефект върху състоянието на храносмилателната система, регулира синтеза на хемоглобина, подпомага усвояването на аминокиселините в червата и понижава нивата на холестерола. Витамин А повишава защитата на лигавицата, ускорява оздравителния процес и е мощен антиоксидант.

Пъпешът задоволява нуждите на организма от цинк, селен, мед, чийто дефицит може да доведе до прогресивно възпаление и развитието на други сериозни заболявания на стомашно-чревния тракт.

10 ползи от пъпешите, за които не знаете

Храненето при обострен гастрит изключва пресни плодове, включително пъпеш. Причината е, че тези продукти съдържат киселини, които дразнят стомашните жлези и лигавицата, увеличават отделянето на сок, което повишава болката и утежнява хода на заболяването.

Пъпеш при обострен гастрит
В периода на обостряне на гастрит пъпешът е категорично противопоказан. Плодът се смила дълго време, изисква допълнителна енергия и ензими, поради което количеството киселини, които провокират ферментацията, се увеличава. Извън периода на обостряне, при условие, че се поддържа нормалния процес на дефекация, е позволено да се яде суров пъпеш без кора в ограничено количество.

Пъпеш при ерозивен гастрит
Ерозивният гастрит се характеризира с образуването на единични или множество ерозивни дефекти върху стомашната лигавица. При това състояние е необходимо да се щади стомашно-чревния тракт, да се изключат груби зеленчуци, плодове, особено пресни. Не се препоръчват трудносмилаеми храни, които се задържат дълго време в стомаха. Пъпешът не е включен в списъка на забранените храни при ерозивен гастрит, но употребата му трябва да бъде сведена до минимум.

Пъпеш при гастрит с повишена/понижена киселинност
При възпаление на стомашната лигавица, придружено от повишаване на киселинността, е характерен хроничен запек. Пъпешът има слабително действие, стимулиращ ефект върху лигавицата на дебелото черво, омекотява изпражненията, намалява времето за изхождане и стимулира акта на дефекация. Следователно, пъпеш може да се консумира в умерени количества при гастрит с висока киселинност по време на ремисия.
При гастрит с ниска киселинност пъпешът е противопоказан, тъй като може да предизвика ферментация в стомаха, което се отразява неблагоприятно на хода на заболяването и състоянието на храносмилателната система.

Ползи от пъпеша
Пъпешът има многостранно въздействие върху организма, осигурява пълното функциониране на сърцето, кръвоносните съдове, нервната и храносмилателната система и служи  като добра профилактика на широк спектър от заболявания. Поради наличието в състава на растителни фибри, пулпата на плода действа като гъба: почиства черния дроб, бъбреците, кръвта от токсини, премахва излишната вода от тялото и неутрализира подпухналостта.

Пъпешът е полезен и за отслабване. Диетичните фибри, влизайки в тялото, набъбват и заемат свободно пространство, поради което усещането за ситост остава за дълго време. Компонентите на състава подобряват храносмилането, ускоряват процеса на разграждане на мазнините, повишават издръжливостта и работоспособността, повишават физическата активност.

Полезни хранителни вещества в пъпеша
калций - заздравява зъбите, осигурява плътност и здравина на костите;
магнезий и калий - регулират кръвното налягане и поддържат водно-електролитния баланс, участват в синтеза на протеини, насърчават разграждането на глюкозата;
витамин С - има антимикробен ефект, унищожава патогените, предотвратява растежа и размножаването им, повишава устойчивостта на организма към инфекции;
витамини В - нормализират нощния сън, подобряват настроението, облекчават депресията и раздразнителността, успокояват нервната система, намалявайки производството на хормона на стреса.

Неподозирани ползи от консумацията на пъпеш

Ретинолът е от съществено значение за правилното функциониране на имунната система, забавя процеса на стареене, играе важна роля в образуването на нови клетки и служи като добро противораково средство.

Наличието на никотинова киселина в състава на плода има положителен ефект върху състоянието на кожата, ноктите, активира растежа на косата и спира косопада.

Пъпешът има диуретично действие, потиска възпалителния процес, регулира дейността на репродуктивните органи.
Диетолозите наричат ​​пъпеша ефективен защитник срещу атеросклероза, исхемия и инфаркт на миокарда. При човек, който редовно консумира пулпата на плодовете, нивото на холестерола намалява, еластичността на стените на кръвоносните съдове се повишава, процесите на кръвообращението, тъканният метаболизъм се нормализират.

Вреди от пъпеша
Отрицателните свойства на пъпеша включват трудност при смилането на продукта. При честа употреба на големи порции може да се появят киселини, оригване, подуване на корема и честа поява на газове. При хора с непоносимост към един или повече от компонентите на състава има голяма вероятност от развитие на локална алергична реакция под формата на обриви, лющене и зачервяване на кожата, сърбеж, оток.
Особено внимателни трябва да са хора с ерозивен гастрит.

Химически състав на пъпеша
Плодът на пъпеша съдържа 90% вода.
В останалите 10% влизат: органична киселина, хранителни фибри, витамин А, бета каротин, витамини от групата В, витамин С, витамин Е, витамин К, витамин РР,
макроелементи: магнезий, калций, калий, силиций, хлор, сяра, фосфор, натрий,
микроелементи: желязо, бор, алуминий, литий, кобалт, йод, молибден, манган, мед, никел, селен, цинк, цирконий, хром и др.
В 100 г пъпеш се съдържат 35 калории.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес