Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Многото ползи за здравето от пълнозърнестите храни

06 март 2022, 17:25 часа

Ползите от пълнозърнестите храни за здравето са многобройни: те помагат за предотвратяване и борба с болести като рак, сърдечни заболявания, деменция, болест на Алцхаймер, очна катаракта, подобряват функционирането на нервно-мозъчната система и психичното здраве и разкрасяват кожата.

Зърнените култури са семената на тревни растения: пшеница, овес, ечемик, ръж, царевица, ориз, просо и др. Тези, които запазват коричката си, са така наречените пълнозърнести храни, по-богати на витамини, минерали и растителни фибри.

Структурата на житното зърно се формира от вътрешност, богата на нишесте, покрита от слоеве, богати на протеини, а външната му част или трици е изградена от много влакнеста тъкан. В единия край е зародишът, който е богат на протеини, желязо и витамини В и Е. Когато се приготвят брашната, както зародишът, така и триците се елиминират.

Пълнозърнестите храни са богати на нишесте, сложен въглехидрат, който се усвоява бавно, което стабилизира нивата на кръвната захар; глутен, който е протеин, който болните от цьолиакия и бебета под 9-месечна възраст не могат да приемат.

Те съдържат здравословни мазнини, които са полиненаситени и мононенаситени мастни киселини и предпазват сърцето. Витамините от В комплекс: В1, В2, В12 и фолиева киселина са необходими за правилното функциониране на нервната система и психичното здраве, а витамин Е с антиоксидантно действие, неутрализира свободните радикали, отговорни за износването и стареенето на клетките.

Те осигуряват минерални соли като фосфор, цинк, силиций и желязо; фибрите, които представляват целулозата, намираща се във външния слой на зърната, са разтворими фибри, които улесняват чревната абсорбция на излишната глюкоза и холестерол от кръвта и последващото им елиминиране в изпражненията.

Разтворимите фибри предпазват от рак, също така улесняват усвояването на канцерогенните вещества и елиминирането им чрез изпражненията.

Терапевтични ефекти на пълнозърнести храни

Лаксативи, борят се със запека благодарение на фибрите.

Фибрите са полезни за понижаване на нивата на плазмения холестерол и глюкозата. Препоръчва се за хора със затлъстяване и диабет.

Препоръчват се в диети за отслабване, тъй като са с ниско съдържание на калории и фибрите имат засищащ ефект , набъбват от течности и запълват стомаха повече.

Те съдържат витамин Е, който е мощен антиоксидант, който неутрализира свободните радикали и предотвратява разрушаването на органите и телесните тъкани. Предотвратява появата на деменция, болест на Алцхаймер, сърдечни заболявания и някои видове рак.

Те предпазват зрението, предотвратяват появата на катаракта, слепота и др.

Те са богати на витамин В, който е отговорен за доброто състояние на нервите, за доброто психическо здраве, за доброто състояние на органичните защитни сили.

Борят се с анемията поради богатството си на желязо, фолиева киселина и витамин В12.

Борят се срещу остеопорозата, укрепва зъбите и костите поради изобилието от калций.

Те разкрасяват кожата, тя става по-гладка и по-сияйна и помага за преодоляване на целулита и отпуснатост.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес