Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Методът на баба, който ще ви помогне да се отървете от акарите

01 юли 2024, 13:00 часа

От раждането си ние преминаваме от стерилна среда във външния свят, в който съжителстваме с много други форми на живот. Част от света около нас – други хора, животни, насекоми, растения взаимодействат с нас и ние го осъзнаваме. Но има и други форми на живот, микроскопични, невидими за окото, но изключително важни за нашето здраве.

Реклама

Това са едноклетъчни същества - бактерии, гъбички или вируси и многоклетъчни, но много малки организми - насекоми, червеи и др. Съседството с някои от тях може да бъде опасно за нас.

Защо НЕ трябва да оправяте леглото си веднага след ставане от сън

Ние спим повече от двадесет години

Общоприето е, че възрастен човек трябва да спи поне 7-8 часа на ден. Ако съберем цялото това време през живота на човек, се оказва, че прекарваме около 22 години в сън. А в леглото с нас живеят бактерии и малки насекоми, за които такова местообитание се оказва много удобно.

Такива съседи могат да станат опасни.

Прахови акари – малки и гадни

Най-често акарите се намират в спалното бельо – възглавници, чаршафи, одеяла или матраци. Тези микроскопични паякообразни се хранят с частици кожа, клетки на покривния епидермис, които обикновено се ексфолират ежедневно от човешкото тяло и се озовават във въздуха и върху постелки. За обикновен човек, независимо дали е възрастен или дете, тези невидими „заселници“ по принцип не са опасни.

Но отпадъчните продукти от тези микроскопични акари са доста силни алергени. Те могат да причинят зачервена и сърбяща кожа, парене в очите, сълзене, кихане, суха кашлица, задух и задръствания в гърдите при хора, склонни към алергии

Кои домашно приготвени препарати вършат работа против акари по доматите

Те не обичат топлина и студ

Най-комфортната температура за акарите е от 18 до 25 °C. Но те трудно могат да издържат на температурни промени и обикновено умират бързо.

За да унищожите по-голямата част от насекомите, през зимата можете да изнесете матрака, възглавниците и одеялата на балкона и да ги оставите на студено за няколко часа (за предпочитане за един ден), а през лятото сушете дрехите на пряка слънчева светлина.

Спалното бельо е добре да се пере при висока температура, след което да се изсушава старателно.

Има опасни бактерии

Освен прахови акари, в спалното бельо се откриват колонии от бактерии, които могат да причинят различни заболявания – от провокиращи алергии до тежки кожни инфекции. Тези бактерии включват Escherichia coli, стрептококи и Staphylococcus aureus.

Важна е редовната смяна на бельото

Редовното пране на спално бельо при температура най-малко 50–60 °C помага да се отървете или поне да намалите броя на бактериите.

Също така е важно да сменяте спалното бельо своевременно: калъфки за възглавници - веднъж на 2-3 дни, чаршафи и завивки - веднъж седмично (през лятото - до 2 пъти). Също така е важно да взимате душ всеки ден и да премахвате грима.

Ако използвате кремове за лице или лосиони за тяло, трябва да ги нанасяте не преди лягане, а предварително, за да има време козметиката да попие.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес