Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Между кои 2 страни разделя света договорът от Тордесиляс?

28 ноември 2023, 12:44 часа
Реклама

Тордесиляс “градът, който разделя света на две”
Чували ли сте за Тордесиляс? Това е малък град на брега на река Дуеро в провинция Валядолид, Испания. Не е сред най-популярните за посещение испански градове. Има стар квартал с добре запазен площад Plaza Mayor, средновековни църкви.

Градчето влезе в световните медии преди 10-тина години заради масовите протести, насочени срещу борбата с бикове. Поводът е фиестата “Торо де ла Вега”, която се провежда всяка година на третия вторник от септември в Тордесиляс. Това е древен обичай още от Средновековието, от 1453 г. Ритуалът символизира двете противостоящи сили - човек и бик. Животното се пуска и се втурва през града. Гонен от тълпата, бикът тича към мястото на “битката”, където е замерян с копия и камъни.

През 2015 г. на протестна акция срещу този празник в Мадрид излизат 80 000 души. Защитници на животните постигнаха своите цели и през май 2016 г. правителството на Кастилия и Леон прие закон, който забранява убиването на животно, слагайки край на честването на “Торо де ла Вега” в традиционната му форма.

Извън Испания: В кои държави се говори на испански език

Но не това е причината Тордесиляс да е известен като “Градът, който разделя света на две”. През 2007 г. ЮНЕСКО присъжда на градчето отличието “Световно наследство” в категорията “Паметта на света” като документ, споделен между Испания и Португалия.

Предистория

Поделянето на земите между Испания и Португалия започва още в средата на XV в., когато папа Николай V и папа Каликст III в годините около превземането на Константинопол (1452-1456) дават право на Португалия да владее земите на юг и на изток от нос Бохадор. Кастилия признава това право през 1479 г., а през 1481 г. папа Сикст IV го потвърждава, като добавя и всички земи на юг от Канарските острови. 

След завръщането на Христофор Колумб от първата му експедиция, която открива съществуването на “Западните Индии”, Португалия се чувства застрашена. Възниква конфликт, който може да се разреши само от главата на католическата църква. Така се стига до подписването на договора от Тордесиляс.

Договорът между Испания и Португалия

На 7 юни 1494 г. в Тордесиляс е сключено споразумение между Кралство Испания и Кралство Португалия, с което двете страни, владеещи морските пространства, се договарят за разпределението на света помежду им. Този договор определя линията Inter Caetera, установена година по-рано с папска була от Александър IV. Двете велики морски сили разделят света на две части, във всяка от която господстващо положение има една от тях.

Знаете ли какво е древното име на Испания?

Определен е т.нар “папски меридиан”, с координати 49°32’56" западна дължина. На запад от тази граница земите са под влияние на Испания, а на изток - на Португалия. Именно този договор поставя новооткритата земя Бразилия в зоната на влияние на Португалия.

Следват Великите географски открития, които поставят под въпрос изпълнението на клаузите в договора. Фернандо Магелан открива необятната шир на Тихия океан, което налага договорът да бъде осъвременен. През 1529 г. е добавена и демаркационна линия “на 257,5 лиги източно от Молуските острови”.

Другите велики сили

Другите три зараждащи се европейски “морски империи” Холандия, Англия и Франция се чувстват ощетени от така създадената ситуация. Недоволството им се отразява в насърчаване на пиратството като държавна политика.
Договорът от Тордесиляс е в сила до 1777 г., когато е денонсиран и вместо него е подписан договорът от Сан Илдефонсо.

Двете кралства отново преразпределят владенията си, този път в Новия свят, макар и този договор не успява да изглади докрай напрежението между тях.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес