Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мариновани домати срещу безпокойство и раздразнителност

14 октомври 2024, 15:00 часа

Всеки човек понякога превърта неспокойни мисли в главата си, сякаш очаквайки нещо лошо. Често това състояние засяга благосъстоянието: вниманието се влошава, способността за критично мислене за ситуацията се губи. Яжте домати, те ще ви помогнат!

Важно е да се разбере разликата между нормалната тревожност и патологичната тревожност. Напълно нормално е да се тревожите за болест на любим човек, важна среща или предстоящ изпит или интервю за работа. Но има и патологична тревожност, която съществува независимо от житейските обстоятелства.

Тя може да продължи месеци или дори години и сериозно засяга здравето: имунитетът намалява, увеличава се рискът от сърдечно-съдови заболявания, психични разстройства като депресия и по-сериозни разстройства. Коригирането на диетата ще ви помогне, особено ако добавите домати към менюто.

Още: По колко домати може да се ядат на ден?

 

Движението е сила

Можете да намалите тревожността с помощта на техники за релаксация, като дихателни упражнения - бавни, премерени вдишвания и издишвания, редуване на напрежение и отпускане на мускулите, както и физически упражнения. Дори по време на леко загряване хормоните на радостта, ендорфините, навлизат в кръвта и могат да превключат психиката към положително настроение. Понякога е достатъчно да се разходите поне 15 минути на чист въздух, за да прочистите главата си и да се отървете от тъжните мисли.

 

Още: Ето какво да засадите на мястото на доматите, ще даде богата зимна реколта

Промени в диетата

Медитацията, комуникацията със семейството и приятелите и промените в ежедневната диета със сигурност допринасят за намаляване на тревожността. Някои храни съдържат витамини и минерали, които подпомагат функционирането на нервната система. Това са преди всичко витамините А и С, витамин Е, цинк и йод. Естествени източници на тези вещества са: цитрусови плодове, пълнозърнести храни, сушени плодове, черен шоколад, домати, бобови растения, спанак и кафяв ориз.

 

И домати!

Още: Първа помощ за доматите при тези 5 симптома

Що се отнася до пресните домати, те съдържат антиоксиданти, желязо, пиридоксин, магнезий, фолиева киселина, калий, ретинол и аскорбинова киселина. Тези хранителни вещества са от съществено значение за нормалния метаболизъм, а някои са от съществено значение за синтеза на невротрансмитери, които регулират настроението. При нагряване на доматите, от една страна, витамин С се разрушава частично, а от друга се повишава съдържанието на антиоксиданта ликопен..

Един лесен начин да ги сервирате е да сервирате бързо приготвени кисели домати. Тайната на успеха е правилният избор на домати и балансирана марината.

 

Изборът на домати е ключът към успеха

Качеството на изходните съставки е ключът към вкусния резултат. Зрелите, но доста твърди домати са най-подходящи за мариноване. Не трябва да избирате презрели домати, които са склонни към омекване.

Сортът няма значение; както класически червени домати, така и жълти, розови или дори черни сортове ще свършат работа - експериментирайте! Важно е доматите да са чисти, без повреди, гниене или признаци на заболяване. Размерът на доматите също не е от голямо значение. Големите домати трябва да бъдат нарязани на 4-8 парчета, така че да са по-добре мариновани и по-лесни за ядене. Малките домати могат да се мариноват цели.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес