Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Малкият Париж - коя балканска столица е известна под това име

19 октомври 2024, 04:30 часа

Когато чуем за "Малкият Париж", повечето от нас се сещат за френската столица с нейната величествена архитектура и романтични улици. Но всъщност това прозвище принадлежи на един друг град, разположен на Балканите – Букурещ, столицата на Румъния. Защо Букурещ заслужава да бъде наречен „Малкият Париж“? Нека разберем как румънската столица успява да вдъхнови с чара и величието си, напомняйки на френския метрополис.

Архитектурната прилика с Париж

Едно от най-забележителните неща, които свързват Букурещ с Париж, е архитектурата. Голяма част от сградите в централната част на града са построени в стил Belle Époque, който напомня на европейската архитектурна класика. След като голям пожар през 1847 г. унищожава значителна част от града, започва вълна от строежи в характерния френски стил, която променя облика на Букурещ завинаги.

Топ 10 на най-лошите градове за шофиране в час пик

Въпреки трагедиите от Втората световна война, комунистическите промени и земетресението през 1977 г., които са унищожили много от тези великолепни сгради, и до днес в Букурещ могат да се видят примери на архитектурни шедьоври, вдъхновени от Париж. Сред тях са сградите на Министерството на земеделието, Националната банка на Румъния, както и известната пивоварна Caru’ cu Bere.

Триумфалната арка

Друг емблематичен символ на Букурещ, който подчертава връзката му с Париж, е Триумфалната арка. Построена в северната част на града, този паметник е вдъхновен от известната арка в Париж и е символ на румънската победа в Първата световна война. Построена е през 1922 г. като траен символ на гордост и национално единство.

Триумфална арка, Румъния

Арката е висока 27 метра и е ключово място по време на националния празник на Румъния всяка година на 1 декември. Тогава под нея преминава военен парад, който събира хиляди румънци. Триумфалната арка не само напомня на френската столица, но и играе важна роля в румънската история.

Широките булеварди

Един от най-впечатляващите аспекти на Букурещ са широките булеварди, които допълнително засилват асоциацията му с Париж. Булевард Unirii често се сравнява с прочутия Шанз-Елизе, но с малка разлика – той е дори по-дълъг и по-широк. Тези широки и прави улици придават на града величие и простор, които трудно могат да бъдат открити на други места на Балканите.

Извън Букурещ: Кои са най-големите градове в Румъния

Многото църкви

Въпреки че Париж е известен със своите катедрали и църкви, Букурещ също може да се похвали с многобройни храмове, които са разпръснати из целия град. Сред най-емблематичните е църквата Ставрополеос, която се намира в сърцето на Стария град. Тя е уникален пример на румънската архитектурна школа Brancovenesc, която комбинира византийски и италиански стилове.

Букурещ е столица, която с право може да бъде наречена „Малкият Париж“. Със своите архитектурни шедьоври, широки булеварди, религиозни обекти и символи като Триумфалната арка, той успешно съчетава балканския чар с френската елегантност. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес