Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лунен календар за октомври 2024 г. за градинарите

01 октомври 2024, 15:00 часа

Октомври е месецът, в който природата се подготвя за своя зимен сън.

Но за любителите градинари това е време на активна работа в имота. Важно е да имате време да приберете реколтата, да подготвите растенията за зимуване и да завършите цялата работа, за да подготвите градината за студения сезон.

 

Още: Как да засадите и отгледате карфиол в есенната си градина

Благоприятни лунни дни през октомври 2024 г

Първа декада (1-10 октомври): В първите дни на октомври Луната е в знака Риби. Това е благоприятно време за работа с кореноплодни зеленчуци, лук, чесън и картофи. Можете също така да засадите многогодишни растения, зимни култури и да приберете реколтата.

Втора декада (11-20 октомври): През този период Луната преминава в знака Овен. Това е благоприятно време за резитба на овощни дървета и храсти, плевене, торене и прибиране на реколтата.

Трета декада (21-31 октомври): Луната в знака Телец е отлично време за сеитба на зимни култури, пресаждане и подготовка на почвата за зимата.

Още: 8 устойчиви растения, които се садят октомври месец

 

Неблагоприятни лунни дни през октомври 2024 г

Новолуние 9 октомври: Не се препоръчва да се извършва работа в градината в този ден, тъй като растенията са в покой.

Пълнолуние на 23 октомври: на този ден също не се препоръчва да се засаждат, пресаждат или подрязват растения.

Още: Пръскане на градината през есента - как се прави

 

Допълнителни съвети за градинарство и зеленчукопроизводство

През първата половина на октомври прибираме късните зеленчуци като зеле, цвекло и моркови. В средата на октомври засаждаме зимни култури (пшеница, ръж, овес). В края на октомври извършваме санитарно подрязване на дърветата, подготвяме почвата за зимата и покриваме топлолюбивите растения.

Следвайки препоръките на лунния календар, можете да използвате максимално времето си, за да подготвите градината си за зимата и да осигурите богата реколта през следващата година.

Не разчитайте на съветите на хора, които нямат никаква представа и опит в градината. Те не само ще ви объркат, но и ще застрашат здравето на насажденията във вашата градина. Потърсете помощта на опитни градинари, за да приключите с работата в имота навреме.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес