Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тази риба предпазва от диабет

07 август 2024, 08:42 часа

Здравословните мазнини и диабетът имат значителна връзка, тъй като регулират кръвообращението и намаляват възпалението в тялото.

Един от най-големите източници на здравословни мазнини е рибата, по-специално сардините. Това се доказва от скорошно проучване на испански изследователи, които поставят сардините на върха на храните спомагащи превенцията на диабет.

Още: Учени: Не диета, а тези съвети ще поддържат сърцето ви здраво и силно

Проучване на специалисти

Експертите наблюдават 152 пациенти с преддиабет на възраст 65 и повече години, които следват здравословния режим, базиран на мазнини. Пациентите са разделени на две групи, които следват различни режими, като едната от тях трябва да консумира около 200 грама сардини на седмица.

Данните от това проучване показват, че хората, които са били на режим с по-висок прием на сардини в продължение на 1 година, са намалили риска от диабет от 37% на само 8%. Ползите от този режим се наблюдават и при други параметри на тялото, като подобряване на кръвното налягане, триглицеридите и балансирането на холестерола в кръвта. Докато за всички, които не са спазвали този режим, след една година рискът от диабет е спаднал от 27% на 22%.

Какво съветват експертите

Д-р Диана Д. Рицоло, водещ автор на изследването и изследовател в Университета по здравни науки Оберта в Каталуния, обяснява защо лекарите трябва да започнат да препоръчват на пациентите си консумацията на повече сардини в диетата си.

Още: Имате диабет: Този зеленчук ще балансира нивата на кръвната ви захар

Това е особено важно за здравето на хората над 65 години. Освен че се намират много лесно на пазара, те носят истинска ценност за организма. Не може да се каже същото за готовите добавки като омега-3 витамини, рибено масло или витамин D. Макар и тези добавки да носят редица ползи за организма, специалистите не виждат такъв ефект, както при сардините.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес