Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкрива колко чесън можем да ядем на ден

16 октомври 2024, 10:25 часа

Чесънът е естествен източник на много хранителни вещества, необходими за здравето на тялото. Помага за поддържане на функцията и здравето на сърцето, намалява вероятността от тумори и се бори с инфекциите.

Още: Противовъзпалителна напитка, която можете да си приготвите у дома

Чесънът предлага най-много ползи, ако се консумира суров, тъй като готвенето отчуждава всички полезни компоненти. Експертите препоръчват да се ядат поне 2 скилидки на ден, за да получите най-много ползи.

За силно сърце

Чесънът е полезен за сърцето. Помага за понижаване на кръвното налягане и холестерола. Освен това чесънът намалява риска от артериосклероза и подпомага функционирането на кръвоносните съдове.

Вредни клетки

Многобройните съставки на чесъна като алицин, аджоен и трисулфиди ви предпазват от увреждащите клетките свободни радикали. Алицинът инхибира растежа на раковите клетки, докато другите два компонента унищожават образуваните и развитите в тялото. Освен това чесънът помага за детоксикацията на клетките и служи като антиоксидант.

Срещу инфекции

Чесънът се използва от векове като мощна антимикробна съставка. Според данни на специалисти алицинът в това растение е основната съставка, която помага на тялото да премахне бактерии като салмонела, E.coli и стафилококи. Чесънът е толкова мощен антибактериален агент, че успява да отблъсне дори упорити бактерии, които са устойчиви на някои антибиотици.

Яжте повече чесън

Чесънът е съставка, която може да се използва в много ястия, от сос за паста до месо или салати. Има някои салати и сосове, които изискват суров чесън като съставка. Може да се нареже на ситно или да се пресова, за да освободи алицина и да се добави към салати или супи.

Още: Тиквата: Ефективно природно средство при тези заболявания

Уверете се, че консумирате поне две скилидки чесън на ден, чрез различни рецепти, за да получите всички ползи за организма си.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес