Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ламинатът ви се е надул от влага - вижте как да го спасите

01 февруари 2024, 11:12 часа

Вече във все повече жилища по пода вместо паркет има ламиниран паркет. И двата вида обаче са склонни към набъбване при дълъг контакт с вода. Малко количество вода не е проблем, но ако се задържи за прекалено дълго време, може по паркета ви да има сериозни последици.

Ламинираният паркет изглежда много добре, но понякога е труден за поддръжка, особено ако е с по-ниско качество. Ако често миете и използвате твърде много вода, с течение на времето това ще повлияе негативно на качеството на вашия паркет.

Почистете с малко оцет вашия паркет и той ще светне

На всеки може да се случи да разлее вода у дома или пък да има спукана тръба, която да доведе до подуване на подовата повърхност. Това обикновено се случва с ламинираните паркети, защото за тях излишната вода може да бъде пагубна. Ако дълго време се задържи вода върху ламинирания паркет, то може да се появят щети, които трудно да се оправят.

Ако в дома ви подовете ви са с ламинат, то би било добре да имате парочистачка, с която да чистите и която да използва минимално количество вода. По този начин ще сведете до минимум образуването на мехурчета по фугите на панелите. Добрата новина е, че дори това да се случи, има как да изгладите тези неравности.

Например, може да се опитате да оправите щетите с гореща ютия.

Първо, измийте хубаво пода и го изчакайте да изсъхне напълно. Вземете памучна кърпа или друга, която добре ще изолира ламинирания паркет от твърде високата температура. Уверете се, че кърпата, която ще използвате, не съдържа изкуствени тъкани, защото те могат да се стопят от топлината. Загрейте ютията до температура, която е подходяща за памучни дрехи, не добавяйте вода и не използвайте пара. Поставете кърпата върху ламината и плъзгайте ютията леко по пода. След няколко минути неравностите по пода би трябвало да са се изгладили.

Ако този трик не даде желания ефект, ще трябва да помислите за подмяна на деформиралите се дъски.

Плюсове на ламинирания паркет:

Цена - ламинираният паркет е обикновено по-евтин в сравнение с традиционния дървен паркет.

Лесен монтаж - монтажът на ламиниран паркет обикновено е бърз и лесен. Много модели идват с клипсове или залепване, което улеснява процеса.

Издръжливост - ламинираният паркет е устойчив на надраскване, удари и износване. Той поддържа добро състояние през годините, което го прави подходящ за силно натоварени области.

Лесен за почистване - почистването на ламинирания паркет е обикновено лесно. Той не изисква специални почистващи продукти и може да се поддържа със сухо и влажно почистване.

Разнообразие от декори - ламинираният паркет предлага разнообразие от декоративни стилове и текстури, което позволява на потребителите да избират според своите предпочитания.

Как да изберем циклене на паркет?

Подходящ за подово отопление - много ламинирани паркети са подходящи за инсталация в помещения с подово отопление, като поддържат комфорт в студените месеци.

Минуси на ламинирания паркет:

Невъзможност за ремонт - в случай на сериозни повреди или износване, ламинираният паркет често не може да бъде ремонтиран. Повредените панели трябва да бъдат заменени с нови.

Водоустойчивост - ламинираният паркет не е подходящ за помещения с висока влажност, като кухнята, например. Влагата може да проникне и да доведе до деформиране.

Хладен на допир - повърхността на ламинирания паркет може да бъде по-студена на допир в сравнение с традиционния дървен паркет, което може да бъде неприятно през студените зимни месеци.

Ограничен процес на обновление - препоръчително е при обновяване да се заменят целите панели, което може да бъде по-скъпо от простата подмяна на дървен паркет.

Акустични свойства - ламинираният паркет може да предизвика по-голям шум при ходене в сравнение с традиционните подове.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес