Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде се намира най-сухата пустиня на Земята?

25 януари 2024, 13:03 часа

Трудно е да се повярва, че на Земята има място, където нито капка дъжд не е паднала около 400 години. Това място е пустинята Атакама в Чили, разположена между Андите и Тихия океан.

В най-сухите нейни части няма нищо живо - там умират дори кактуси и скорпиони. Но тук-там растат вечнозелени бодливи храсти. Даже бродят фламинго и лисици въпреки, че в по-голямата си част фауната на Атакама се състои от непретенциозни насекоми и влечуги. Тук обаче живеят и хора - те са около 1 милион, най-често фермери от градове-оазиси в северната част на пустинята.

През юли 2017 г. в пустинята Атакама било наблюдавано уникално явление: тя разцъфнала за първи път от много години. Причината за това били неочаквани обилни валежи, каквито почти никога не се случват тук. По това време потокът от туристи в страната рязко се увеличил.

Пустинята Атакама се намира в северната част на Чили. Най-лесният начин да стигнете до тук е от град Калама. До него от Сантяго има редовни полети (около 4 часа време за пътуване, цена на билета - 159 долара в едната посока).

Коя е най-голямата пустиня в света?

Най-близкият град до пустинята е Сан Педро де Атакама, до който може да се стигне от Калама с автобус. Времето за пътуване е около 1ч. 30 мин. От Сан Педро де Атакама можете да резервирате екскурзия до пустинята. Това е много по-безопасно, отколкото да пътувате сами, тъй като е лесно да се изгубите.

Климатът в Атакама

На някои места в пустинята валежи не са падали 400 години подред от началото на наблюденията. Средните валежи са 1 мм на година: влажността е толкова ниска, че в планините не са се образували ледници от 2,5 милиона години. Средната температура през януари (лятото в Чили) е от +19 до +20°C, а през юли (зимата) от +13 до +14°C.

Развлечения, екскурзии и атракции в Атакама

Атакама е едно от най-добрите места в света за наблюдение на звезди - дори има специални нощни екскурзии за това. По всяко време на деня можете да наблюдавате небето от обсерваторията в планината Серо Паранал. Небето над Атакама е почти винаги ясно, а мощните телескопи позволяват да се виждат звезди от съседни галактики.

Основната атракция на тази пустиня са нейните необичайни и дори космически пейзажи. Едно такова място е Лунната долина. Тук често се снимат научно-фантастични филми за космоса, а НАСА тества своите марсоходи. Местните „лунни кратери“ изглеждат особено впечатляващо при залез слънце.

Символ и емблема на Атакама е скулптурата „Ръката на пустинята“ - 11-метрова стоманобетонна конструкция във формата на ръка, частично стърчаща от земята. Според автора, чилийския скулптор Марио Ираразабал, тя символизира несправедливостта, крехкостта и уязвимостта на човека в света.

Къде се намира най-голямата пустиня в света

„Пустинният гигант“ пък е природна забележителност. Тя е огромна — дълга 86 метра, като изобразява същество, подобно на човек. То е на повече от 9 хиляди години, а произходът му не е известен. Има мнение, че древните хора са го рисували, за да улеснят керваните – но и версията за нашествие на извънземни цивилизации е разпространена.

Най-популярното развлечение в пустинята е сендборд - сноуборд по пясъчни долини, както и сафарита с джипове. Всичко това може да се поръча в Сан Педро де Атакама.

Две неща трябва да направите в Атакама!

1. Уловете редкия момент, когато пустинята се събужда. Веднъж годишно, благодарение на внезапното натрупване на влага, от земята внезапно изникват ярки алени цветя.

2. Вижте известната 11-метрова скулптура „Ръката на пустинята“, която изобразява лявата длан на човек, на една четвърт дълбоко в пясъка, и символизира несправедливостта сред хората, скръбта и мъката. Намира се на 400 м от трасе №5 на Панамериканската магистрала близо до град Антофагаста.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес