Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде е измерена най-ниската температура в света

14 октомври 2024, 23:30 часа

Температурните рекорди на Земята винаги са будили интерес, а в студената и неприветлива Антарктида се намират някои от най-екстремните места на планетата. Една от най-ниските регистрирани температури е измерена на руска научна станция в Антарктида, наречена „Восток“. Това е мястото, където през юли 1983 г. термометрите достигат -89,2°C, а събитието остава записано като най-студения ден в историята на човешките температурни наблюдения. Но има и още един претендент за тази титла – сателитни данни от купола Фуджи в Антарктида, които сочат още по-ниска стойност. Нека разгледаме тези две мразовити локации и открием коя от тях официално държи рекорда за най-ниска температура.

Станция „Восток“ - най-ниската измерена температура

Станцията „Восток“ се намира в източната част на Антарктида и е една от най-изолираните научни бази на континента. Разположена на надморска височина от 3488 метра и на около 1300 километра от Южния полюс, тази станция изпитва едни от най-суровите метеорологични условия в света. На 21 юли 1983 г. тук е отчетена температура от -89,2°C, което остава в историята като най-ниската температура, измерена с термометър. Това не е първият път, когато „Восток“ попада в новините заради екстремния студ – предишният рекорд на станцията е регистриран през 1969 г., когато термометрите падат до -88,3°C.

На Земята е постигната температура, по-ниска от тази в Космоса

Освен с температурните си рекорди, „Восток“ е известна и с едно от най-големите подледникови езера на Земята – езерото Восток. Открито е през 1996 г. от руски и британски учени на около 4000 метра под повърхността на леда. Днес станцията служи като база за изследвания на учени от Русия, САЩ и Франция, които изучават суровите условия и уникалния екосистемен свят, който се намира дълбоко под леда.

Доум Фуджи - най-ниската регистрирана температура по сателитни данни

През август 2010 г. сателитни наблюдения от района на купола Фуджи в Антарктида показват зашеметяващата стойност от -93,2°C, което е още по-ниско от рекорда на „Восток“. Куполът Фуджи, наричан още Доум Фуджи, се намира на надморска височина от 3700 метра. Разположението му на Антарктическото плато и суровите климатични условия правят мястото идеално за достигане на толкова ниски температури. Сателитните данни, събрани между 2003 и 2016 г., показват, че температурите в този район могат да паднат до екстремни стойности, редовно стигайки до под -80°C.

Восток

Доум Фуджи е труднодостъпен и в него е невъзможно да се построи постоянна метеорологична станция, затова учените се опират на сателитни технологии, за да измерят температурите в този район. Японски изследователи редовно проучват района и заради изключително ниските валежи, които попадат като ледени кристали, правещи го едно от най-сухите и студени места на планетата.

Кой е истинският рекордьор?

Официално най-ниската измерена температура на Земята остава тази на „Восток“, защото е регистрирана с термометър. Сателитните измервания на Доум Фуджи са впечатляващи, но към момента те не се считат за достатъчно доказателство за официален рекорд. Технологията за отдалечени измервания на температурата е все още нова и не толкова прецизна, колкото традиционните методи, поради което температурният рекорд на Восток от -89,2°C се приема за най-ниската регистрирана стойност.

Къде е измерена най-ниската температура в България?

Защо тези места са толкова студени?

Екстремният студ на „Восток“ и Доум Фуджи се дължи на тяхното географско разположение и надморска височина. Те се намират върху Антарктическото плато – огромна ледена покривка с дебелина от няколко километра. Високите надморски височини и липсата на влагозадържащи облаци позволяват на топлината бързо да излъчва в атмосферата, особено през антарктическата зима. Освен това, продължителните полярни нощи създават условия за задържане на ниски температури за дълги периоди.

Антарктида остава дом на най-ниските регистрирани температури на Земята. „Восток“ държи официалния рекорд с -89,2°C, измерени през 1983 г., докато сателитните данни от купола Фуджи показват възможността за дори още по-ниски стойности от -93,2°C. Макар условията в тези райони да изглеждат непосилни за човека, именно тук учените откриват нови тайни за ледения континент и неговото значение за климата на планетата.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес