Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Красиви, но опасни: Тези градински растения най-често предизвикват алергии

21 февруари 2023, 14:11 часа

Природата не е само чист въздух и птичи песни, но и растения, които са опасни за страдащите от алергии.

Някои от тях се отглеждат като култивирани растения. Но в този списък има и такива, които растат сами и се появяват в градината без човешка помощ.

Леска, хвойна, жасмин

Ако до тези растения човек има хрема, дискомфорт в гърлото, виене на свят или сълзене на очите, тогава те трябва да бъдат изхвърлени. Специалистите съветват да замените хвойната с азалия или чемшир, а жасминът с хортензия.

Златна пръчица, лилия, слънчоглед

Декоративните растения също могат да причинят алергии. На мястото на Златната пръчица можете да засадите минзухари или флокси, а ирисите и незабравките ще заменят лилията. Ако наистина харесвате слънчоглед, тогава е достатъчно просто да намерите декоративен сорт, който не дава прашец и семена.

Това са най-полезните стайни растения, всеки лекар ги има в дома си

Бреза и елша

Прашецът по време на цъфтежа създава много проблеми на хората с хронична форма на заболяването. Тези дървета е най-добре да бъдат заменени с ябълка, круша или череша. И плодове ще дават, и алергията няма да досажда.

Бурени

Източникът на дискомфорт може да се крие покрай оградата или на друго място в имота. Така че е добре да се отървете от амброзия, трън, пелин, киноа и киселец. Що се отнася до последното, само две разновидности са опасни: къдрав и овчи.

7-те най-смъртоносни растения в света

Как да се отървем от бурените?

1. Амброзията се изкоренява. Но най-ефективно е да направите това преди цъфтежа. Тя се заменя с люцерна, житна трева, власатка.

2. Трънът се бере на два етапа. Първо отрежете горната част. Основата се поръсва със сол или кореновата система се унищожава механично.

3. Киноата се коси или изкоренява, след което се разкопава земята, където расте плевелът.

4. Киселецът също трябва да се коси, а местата на растеж се поръсват с пепел. След няколко дни можете да премахнете слабите корени.

5. Най-лесно се побеждава пелинът. Плевелът просто трябва да се окоси.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес