Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Край на ухапванията: Домашно приготвени репеленти против насекоми

05 юни 2024, 09:22 часа
Реклама

Репелентите за насекоми са от съществено значение за предотвратяване на ухапвания от комари, кърлежи и други вредители, които могат да пренасят болести и да причиняват дискомфорт. Въпреки че търговските репеленти са широко достъпни, много хора предпочитат домашно приготвени репеленти за насекоми поради опасения, свързани с химикалите, разходите и въздействието върху околната среда. Тук ще разгледаме различни естествени съставки и методи за създаване на ефективни домашни репеленти против насекоми.

Естествени съставки за репеленти срещу насекоми

Етерични масла:

Масло от лимон и евкалипт: Маслото от лимонов евкалипт е естествена алтернатива на DEET, признато от CDC за ефективно средство за отблъскване на комари. То съдържа PMD (пара-ментан-3,8-диол), за който е доказано, че отблъсква комарите в продължение на няколко часа.

Масло от лавандула: Известно с приятния си аромат, лавандуловото масло също има свойства за отблъскване на насекоми. То може да се използва директно върху кожата или да се смеси с други масла.

Кои растения са истински щит против комари?

Масло от чаено дърво: Това масло има антисептични, антимикробни и противовъзпалителни свойства, което го прави ефективно срещу различни насекоми, включително комари и въшки.

Масло от мента: Благодарение на силния си аромат, ментовото масло може да отблъсне комари, мравки и паяци. То може да се прилага върху кожата, когато е разредено, или да се използва като спрей в дома.

Оцет:

Ябълков оцет: Ябълковият оцет, често използван в репелентите за насекоми „Направи си сам“, може да се комбинира с етерични масла, за да се повиши ефективността му. Силната му миризма действа като възпиращ фактор за много насекоми.

Билки и подправки:

Босилек: Пресни листа от босилек могат да се втриват директно върху кожата, за да отблъскват комарите.

Карамфил: Маслото от карамфил е друг силен репелент срещу насекоми. То може да бъде смесено с носещи масла за нанасяне върху кожата.

Направи си сам рецепти за отблъскване на насекоми

Спрей с етерични масла:

Съставки: 1: 10 капки масло от лимонов евкалипт, 10 капки масло от лавандула, 4 унции хамамелис или дестилирана вода.

Инструкции: Комбинирайте съставките в бутилка с пулверизатор. Разклатете добре преди всяка употреба и нанесете върху откритата кожа, като избягвате лицето.

Репелент от оцет и билки:

Съставки: 1 чаша ябълков оцет, 1 чаша вода, шепа пресни листа от босилек, няколко капки масло от лавандула или мента.

Инструкции: Сварете листата от босилек във вода, оставете да изстине, прецедете течността и след това я смесете с оцет и етерично масло. Изсипете в бутилка с пулверизатор и използвайте при необходимост.

Комарите и кърлежите мразят това жълто растение - засадете го в двора или си направете репелент

Смес от кокосово масло и етерични масла:

Съставки: 1/4 чаша кокосово масло, 10 капки масло от чаено дърво, 10 капки масло от мента.

Начин на употреба: Разтопете кокосовото масло, ако е твърдо, след което го смесете с етеричните масла. Нанесете върху кожата като лосион.

Съображения за безопасност

Въпреки че естествените съставки обикновено са по-безопасни от синтетичните химикали, важно е да ги използвате правилно, за да избегнете дразнене на кожата или алергични реакции. Винаги провеждайте тест на петна, преди да приложите нов репелент върху голяма площ от кожата си. Освен това някои етерични масла не се препоръчват за употреба при малки деца или бременни жени, така че е изключително важно да проучите или да се консултирате с медицински специалист, ако е необходимо.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес