Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко време втасва тестото за питка?

12 юни 2024, 10:11 часа

Един от най-важните моменти при приготвянето на домашен хляб, питка или хлебчета е втасването на тестото. Тестото, което не втасва добре, дори и да се изпече добре, няма да е пухкаво и меко, ще бъде жилаво и влажно и безвкусно.

Тайната на ароматния домашен хляб и питка с хрупкава коричка и неустоим аромат на масло е в правилното втасване на тестото.

За съжаление е трудно да се даде категоричен отговор на въпроса колко време трябва да втаса тестото за питка преди печене. Причината е, че процесът на втасване на тестото зависи от много фактори – големината на тестото, вида на използваната мая, температурата на помещението, в което втасва тестото, количеството захар в тестото и др.

Как да имаме най-пухкавата питка?

Колко време втасва тестото за питка?

Основното правило в кулинарията е замесеното тесто да втасва на топло, което означава, че стайната температура трябва да е 24-30 градуса. В този температурен диапазон времето за втасване на тестото е около 1-2 часа, най-добре е тестото да се покрие с влажна кърпа, за да не изсъхне.

Втасването може да се ускори, ако тестото се постави на по-топло място или да се забави, ако омесеното тесто се постави в помещение с по-ниска температура или в хладилник.

Добре втасало тесто е това, което е удвоило обема си. Не се препоръчва да оставяте тестото да втасва повече от необходимото. След като втаса тестото, трябва да го премесите отново леко, да оформите хляб, да го поставите върху тава или в съд за печене и да го поставите отново на топло място, за да втаса тестото преди печене.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес