Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко време се пие чай от мечо грозде

29 септември 2024, 18:00 часа

Мечото грозде е общоприетото име за Arctostaphylos uva ursi, вечнозелено растение, което расте в алпийските гори на Северна Америка, Европа и Азия. Листата на растението са били използвани от коренното население на Америка от векове за лечение на инфекции на пикочните пътища. Името “мечо грозде” идва от киселите, но годни за консумация плодове на растението, което е известно, че мечките харесват. За лечебни цели се използват само листата на растението. 
Проучвания показват, че мечото грозде може да има антимикробни, стягащи и антиоксидантни свойства. Терапевтичните свойства на билката се дължат на активните вещества, съдържащи се в листата, включително арбутин, танини и хидрохинон.
Добавките от мечо грозде се предлагат като изсушени листа, прах или течни екстракти, които могат да се приемат през устата.

Ето основните приложения на мечо грозде:
* инфекция и възпаление на пикочните пътища
* възпаление на пикочния мехур (цистит)
* увеличена простата
* бронхит

Цистит
Циститът е инфекция на пикочния мехур, която се среща по-често при жените, отколкото при мъжете. Представлява бактериална инфекция с тревожни симптоми като: болки в корема, постоянно желание за уриниране, усещане за парене при уриниране, понякога придружено с кръв в урината. Листата на мечото грозде съдържат висока концентрация на фитохимикала арбутин, който се превръща от бактериите в урината в хидрохинон, молекула, която е антимикробна и мощен бактериален убиец. Именно това съединение се смята отговорно за облекчаването при цистит и други инфекции на пикочните пътища. Тъй като мечото грозде излиза от тялото през пикочните пътища, то успокоява раздразнението и намалява възпалението, като същевременно се бори с бактериите, които са причината за това изтощително състояние. 

Стомашно-чревно здраве
Установено е, че антибактериалните свойства на мечото грозде инхибират активността на бактерии като ешерихия коли и протеус вулгарис, както и на някои щамове стафилококови бактерии, като по този начин предпазват от и помагат за предотвратяване на чревни инфекции. Високото му съдържание на танин може да бъде ефективно при лечение на диария и дизентерия.

Заздравяване на рани
Мечото грозде съдържа същи диуретични фитохимикали, включително урсолова киселина, които са мощни адстрингенти, и алантоин, който помага за насърчаване на растежа на здрави нови клетки и заздравяването на рани. Съдържа също танинова киселина, фенолна киселина, която има редица ползи за здравето, включително антивирусна, противогъбина, противовъзпалителна и противотуморна активност.

Препоръчителна доза
Няма категорична научна информация за това каква да бъде подходящата доза мечо грозде. Ето препоръчителните дози:
* Изсушена билка
1,5-4 г перорално веднъж дневна

Странични ефекти при предозиране
Предозирането с мечо грозде може да причини гадене, повръщане, шум в ушите, задух, конвулсии, колапс и делириум.

Чай от мечо грозде
* Вземете чайник или тенджерка и сложете на котлона с вода. На една чаена чаша вода сложете 1-2 чаени лъжички от билката. Оставете поне 15 минути след завиране на водата.
* Не превишавайте 2 чаши от мечо грозде на ден.
* Препоръчително е да пиете този чай за кратки периоди от време и не повече от 5 дни последователно.
* Не се препоръчва за деца, бременни или кърмачки.
* Хора с високо кръвно налягане, храносмилателни проблеми, бъбречни или чернодробни заболявания, също трябва да внимават и избягват продуктите от мечо грозде.

източник: https://www.indigo-herbs.co.uk/natural-health-guide/benefits/bearberry?srsltid=AfmBOopanMkqfGX8Ev7FkvFgYAK9gdVW0owgBZ_ToIesp2fS6cOIryV9#field-typical-use

Хранене според кръвната група AB – какво трябва да знаем?

Мечо грозде: Еликсирът за болни бъбреци

Каква е разликата между мечо грозде и червена боровинка?

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес