Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко струва най-скъпото яйце на Фаберже?

01 юли 2022, 18:30 часа
Реклама

Най-скъпото яйце на Фаберже, създадено по специална поръчка за Николай II, стана известно като Зимното яйце. За него руският император е платил внушителна сума по онова време. Алма Пиел, ученичка на великия Карл Фаберже, е дизайнер и създател на този изящен шедьовър.

1913 г. е знаменита година за кралското семейство. На Великден императорът решил да подари на майка си ценен подарък. По традиция това е яйце, направено ръчно от бижутери на Фаберже.

Как изглежда най-скъпото яйце на Фаберже?

Шедьовърът очарова със своята изключителност. Смята се за най-грандиозното творение на руските бижутери. За черупката е използван скален кристал - минерал, характеризиращ се с изключителна крехкост. Мразовитата шарка на великденското яйце е облицована с малки диаманти, за създаването на инкрустацията са били необходими повече от 1000 броя от тях. Основата изглежда като парче разтопен лед, направено от скален кристал. През него текат потоци от диаманти и платина.

Продуктът има две прозрачни половини. Когато се отворят, изненадата, скрита във великденския сувенир, става видима: миниатюрна платинена кошница, украсена с розови диаманти. Вътре има нежни цветя на кокиче, изработени от бял кварц, а за листата е използван нефрит.

Фактурата, издадена от фирмата Фаберже, е потресаваща - Николай II е платил 24 600 рубли за великденския подарък.

Историята на "Зимното яйце" на Фаберже

Ценностите на кралското семейство са конфискувани от болшевиките след Октомврийската революция. Някои от тях по-късно са продадени на Запад. Шедьовърът на Фаберже идва при англичанина Еманюел Снежен човек (по ирония на съдбата фамилното име буквално се превежда като "снежен човек" или "снежен човек").

Известно е, че той е закупил "Зимното яйце" за много скромни пари - 500 паунда. След Втората световна война шедьовърът на бижутата сменя собственика си с Брайън Ледбрук. След смъртта му най-скъпото яйце на Фаберже се е смятало за изгубено дълги години.

Едва през 1994 г. се е намерило това произведение на изкуството. След това е било пуснато на търг от Christie's. Красотата на великденския сувенир нашумя още и сред колекционерите.

Когато експоната е бил внесен в залата, присъстващите се изправили. Този лот счупи предишните рекорди - Зимното яйце е купено за $5,5 млн. Вторият път това съкровище, изработено от руски бижутери, беше продадено на търг през 2002 г. Емирът на Катар стана негов собственик. Купуването на най-скъпото яйце, направено от бижутерите на Фаберже, му струва 9,6 милиона долара.

Приблизителната цена на яйцето (точната стойност не е била разкрита) е била 24 милиона долара.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес