Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко са българските градове на река Дунав?

31 юли 2024, 13:00 часа

Дунав е втората най-дълга река в Европа след Волга. Дължината й е 2859 км. Реката е на първо място в класацията на реките, които преминават през територията на най-много страни. Дунав преминава през 10 държави: Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватска, Сърбия, България, Румъния, Молдова и Украйна..

Колко са българските градове на река Дунав?

По брега на Дунав се намират 10 български града: Видин, Лом, Козлодуй, Оряхово, Никопол, Белене, Свищов, Русе, Тутракан и Силистра. 

Видин
Видин е разположен в Северозападна България, на десния бряг на река Дунав. Населението на града е 44 000 жители. Градът възниква на мястото на древно келтско селище с името Дунония. По-късно римляните строят на това място крепостен град и го кръщават Бонония. През Средновековието е център на военно-административна област и епископия. През Втора българска държава цар Иван Срацимир се отделя от Търновското царство и създава Видинското царство, което е завладяно от османците през 1396 г.
По данни на Института за пазарна икономика Видин е най-бедният град в България. 

Лом
Лом е разположен при устието на река Дунав, където е и река Лом. Населението му е около 25 000 жители. Тук е най-старото пристанище по българското крайбрежие на река Дунав, което приема кораби още през 1883 г. Има национално стратегическо значение като пресечна точка на двата Паневропейски коридора №4 и №7, които са приоритетни според Европейския съюз.

Козлодуй
Козлодуй се намира в Северозападна България, край река Дунав срещу остров Козлодуй. Населението му е около 15 000 жители.
Градът е свързан с факта, че на 17 май 1876 г. на брега от кораба “Радецки” слиза четата на Христо Ботев. Днес гостите на града могат да посетят национален музей “Параход Радецки”, възстановен през 1966 г., който е установен на постоянен пристан в лимана на козлодуйския бряг. От 1993 г. корабът извършва организирани плавания в акваторията и между пристанищата по българския участък на река Дунав.
Козлодуй е с огромно икономическо значение за страната заради функциониращата АЕЦ “Козлодуй”, поради което средната заплата в града е на второ място в страната.

Знаете ли през кои държави минава река Дунав?

Оряхово
Оряхово е град в Северозападна България, важно пристанище на река Дунав с население около 5000 жители. Сред забележителностите на града са Историческият музей, Етнографската къща, Старинни къщи, крепост Камъка.

Никопол
Никопол се намира по склоновете на няколко хълма, на високия десен бряг на река Дунав. Населява се от около 4100 жители.
Днес гостите на Никопол могат да посетят чешмата “Елия”, къщата на Цвятко Смолянов, възрожденски къщи, скалната църква “Свети Стефан”, античното селище Секуриска, Шишмановата крепост.

Белене
Град Белене се намира в област Плевен, на 26 км от Свищов. Населението на града е около 7000 жители.
Белене е единственият български дунавски град, който не се развива като пристанище. Североизточно от града се намира остров Белене - най-големият дунавски български остров и девети по площ дунавски остров в Европа. Град Белене е свързан и с най-големия концентрационен лагер, построен на остров Белене през 1949 г. с цел там да бъдат концентрирани всички лагеристи в страната.

Свищов
Свищов е разположен сред хълмистите възвишения на дунавския бряг, там където реката е най-вдадена навътре в територията на страната. Населението на града е около 23 000 жители.
Градът има богата история и култура, свидетелство за което са паметници от римската епоха, Средновековието, Възраждането. Свищов е роден град на просветители и дарители. Тук живеят и творят Алеко Константинов, проф. Иван Шишманов, Цветан Радославов, Димитър Начович, Григор Начович и много други. 
В Свищов се намира и един от шедьоврите на Кольо Фичето - църквата “Света Троица”, един от най-ярките образци на църковната архитектура на Българското Възраждане.

Русе
Русе е най-големият български град на река Дунав и на 5-то място по население в страната след София, Пловдив, Варна и Бургас. В Русе живеят около 160 000 души.
През 1880 г. Русе е най-големият град в Княжество България със своите 26 163 жители.
“Русе - Градът на първите неща” казва Елиас Канети, Нобелов лауреат, роден в Русе. Ето какво се случва за първи път в града:
* През 1865 г. Русе е първият град, в който улиците получават имена.
* През 1866 г. между Русе и Варна е прокарана първата телеграфна линия.
* През 1867 г. е открита първата железница, свързваща Русе и Варна.
* През 1876 г. е открита първата пивоварна “Света Петка”.
* По време не Руско-турската освободителна война Русе се превръща в първия град, в който е изготвен градоустройствен план. За първи път се появяват тротоари, бордюри и улично осветление.
* През 1881 г. е създадена първата частна банка “Гирдап”. Същата година е построено първото морско училище, което по-късно е преместено във Варна.
* През 1883 г. е построена първата метеорологична станция у нес.
* През 1897 г. се състои първата кинопрожекция.
* През 1981 г. се провеждат първите граждански протести по време на тоталитаризма.

Кои са най-големите дунавски градове в Европа?

Тутракан
Тутракан е разположен в област Силистра и е с население около 9000 жители. Пристанището на града улеснява комуникациите и определя значимото място, което заема в миналото и което заема днес Тутракан в своето развитие.
В началото на 20-ти век Тутракан е най-големият дунавски риболовен център в страната. От 1913 г. е в пределите на Румъния под името Туртукай. През Първата световна война там се състои прочутата Тутраканска битка. Градът запада и населението му намалява. През 1940 г. Южна Добруджа /вкл. и Тутракан/ и върната на България.

Силистра
Град Силистра е разположен на десния бряг на река Дунав. Днес тук живеят около 35 000 души, което го прави третият най-малък областен град в България след Смолян и Разград.
Наблизо се намира резерватът “Сребърна”, единственото голямо езеро, запазено след пресушаването на многобройните блата и езера по дунавското ни крайбрежие. Тук мътят, зимуват и прелитат около 150 вида птици, много от които застрашени от изчезване. Тук е единственото гнездилище на голямата бяла чапла. Но езерото Сребърна се свързва с колонията къдроглави пеликани.
Езерото Сребърна е включено в Списъка на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 1983 г.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес