Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко процента от водата на Земята е годна за пиене?

30 май 2022, 11:30 часа

Вероятно сте попадали на информация за топенето на ледниците, причинено от глобалното затопляне и водещо до покачване на нивата на океаните. Защо тогава в редица страни питейната вода не достига, след като реално количеството вода на Земята се увеличава? Ако разберете колко процента от водата на Земята е годна за пиене, няма да се чудите как при увеличаващите се нива на водните басейни питейната вода реално е недостатъчна за задоволяване на нуждите на неселението на Земята.

Колко процента от водата е годна за пиене?

Процентът на водата, годна за пиене на планетата ни, е толкова малък, че ще ви изненада неприятно. Едва един процент от водата на Земята е годна за задоволяване на човешките потребности. Защо се получава така? 97% от водата са солени, което я прави негодна за пиене и битови нужди, 2% е водата, заключена в ледниците, и така за човечеството остава само 1% вода, която може да се използва за питейна.

Информацията е посочена от британския вестник Daily Express по случай Световния ден на водата с надежда, че само по пътя на информираността и познаването на фактите хората ще почувстват необходимост да опазват водата и ще се стремят да не я разхищават. Разбирайки колко процента от водата е годна за пиене, вероятно ще разберете по-добре защо е важно да се пестят природните ресурси и  особено питейната вода, и да не се разхищава.

Предсказанието, че ще дойдат години, в които ще консервираме вода, тъй като липсата ѝ ще бъде осезаема не само в определени страни, а по целия свят, звучи много по-реално, когато знаем колко процента от водата на Земята е годна за пиене. Това не следва да ни стресира, но е от ключово значение да се работи, за да не се сбъдне предсказанието. Познавайки фактите, ще можем и много по-адекватно да изградим своето поведение относно питейната вода и да се научим да я пестим.

При неблагоприятно стечение на обстоятелствата и липсата на разумни действия от страна на човечеството липсата на достатъчно питейна вода може да се превърне в главен проблем на Земята още през настоящия век.

Какво ни очаква в близкото бъдеще?

Ако се интересувате от количествата прясна вода по света и нейното разпределение, ще ви е интересно да разберете, че тя е изключително неравномерно разпределена. По отношение на повърхностните водни ресурси Русия заема водеща позиция в света. Руското езеро Байкал съдържа цели 20% от световните запаси от прясна езерна вода. За сметка на това в Азия и Европа, в които са съсредоточени повече от 70% от населението на света, се намират само 39% от речните води. Данните на ООН, свързани въпроса колко процента от водата на Земята е годна за пиене, са плашещи.

Те сочат, че към момента около 2 милиарда страдат редовно от недостиг на вода, а до края на настоящия век се очаква над 4 милиарда души да живеят в условия, свързани с постоянна липса на питейна вода. Единствено опазване на водата, грижа за природните ресурси и промяна в поведението на човечеството може да промени това.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес