Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко месеца продължава най-дългата бременност при животните?

19 октомври 2023, 14:15 часа
Реклама

Бременните дами обикновено нямат търпение да гушнат детенцето си, което в съчетание с наедряващото коремче, дискомфорта и всички тревоги и неудобства, свързани с бременността, логично води до въпроса, който част от тях си задават – защо хората носят толкова дълго плода на своята любов. А какво да кажат китовете тогава, които носят цели около 450 дни?

Те ли са рекордьорите, или има представители на животинското царство, чиято продължителност на бременността ще ни изненада? Колко е най-дългата бременност при животните и кои пък са майките, в чиято утроба бебето нараства и е готово за белия свят за само… няколко дни? Тези и други интересни факти за майчинството при животните разберете сега.

Колко продължава най-късата бременност при животните?

Само 12 дни. Толкова е продължителността на бременността при вид опосум. Дали да му завиждаме, или предпочитаме да имаме няколко месеца време, за да се подготвим за малкото човече, е въпрос на избор. Видът опосум, който носи само 12 дни, е познат като вирджински. За сметка на кратката бременност периодът на разгонване и времето, подходящо за оплождане, е… повече от половин година – от януари до юли.

Опосумите раждат по един до три пъти в годината от 5 до 23 малки, като само част от тях оцеляват. Ако си мислите обаче, че развитието на бебетата на опосумите завършва с раждането, то грешите. Те са напълно недоразвити с тегло едва 0,16 g и дължина 14 милиметра, поради което успелите  да се придвижат до зърната и засучат, остават закрепени там за следващите… около 2 месеца, през което време продължават развитието си. Чак след това излизат от торбата на мама и се залавят за опашката ѝ.

11 мита при бременността, в които хората все още сляпо вярват

Колко месеца продължава най-дългата бременност при животните?

Почти две години или по-точно 665 дни – толкова трае бременността на азиатските слонове, които трябва да пораснат в корема на мама толкова високи, че да могат да се хранят сами, щом излезнат от там. Така слоновете са онези бозайници, които са най-дълго бременни в животинския свят. Дългата бременност позволява на всеки женски слон да има едва до 3 малки през целия си живот. Малкият брой наследници на слониците се дължи и на факта, че обикновено те раждат по само едно слонче. Раждането на два плода е по-скоро изключение.

Само около два месеца не стигат на моржовете, за да бъдат рекордьори и да отнемат първенството на азиатските слонове. Те носят около 600 дни, като бебето се ражда с тегло от… внимание – над 100 кг.

Дълго носят бебетата си и жирафите – около 15 месеца, като раждането е в изправен стоеж и малкото пада от повече от 2 метра височина. Природата наистина е интересна и не спира да ни изненадва, нали?

Колкото по-голямо и едро е животното, толкова по-дълго носи то. Най-големите животни на планетата имат и най-дъгата бременност? Не бихме могли да заключим това. Сред представителите на животинското царство, които носят най-дълго, се нареждат и мечката, зебрата, магарето и конят, но погледнете лемура, който носи по-дълго от значително по-едрия и голям от него тигър – не би било коректно да заключим, че големината на животинския вид определя продължителността на бременността, но пък някои учени сочат, че колкото по-интелигентно е животното, толкова по-дълга е бременността. И тук можем да поспорим – едва ли прасето, чиято бременност е по-дълга от тази на кучето, е по-умното от двете животни.

Котки и бременност: Какво трябва да знаят бъдещите майки?

Интересна е бременността на тюлена – обикновено носи толкова дълго, колкото човеците – 9 месеца, но пък раждането може и да закъснее с цели два месеца и бременността да се проточи почти до година. Други представители на животинския свят също се славят с променяща се продължителността на бременността и могат да отложат раждането с няколко месеца, докато станат подходящи за бебетата температурата и условията на околната среда. Така например при язовеца продължителността на бременността зависи от сезона, в който са заченати малките. Заченалите през летните месеци носят около 300 дни, но чифтосването през зимата води до раждане чак след около 450 дни.

Не знаем дали 9 месеца вече ви се струват не толкова дълго време, научили колко месеца продължава най-дългата бременност при животните, но ги използвайте пълноценно – това е най-вълшебният период в живота на всяка жена.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес