Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко дни се смята, че е заразен болният от грип

25 октомври 2024, 21:00 часа

Периодът от време, преди да получите симптоми на инфекция, се нарича инкубационен период. При грипа той обикновено е между един и четири дни.

Инфлуенца, или по-често наричана “грип”, представлява респираторно заболяване, причинено от вирус. Болестта е заразна, което означава, че се разпространява от човек на човек. Макар грипните вируси могат да циркулират целогодишно, те са много по-чести през есента и зимата. Този период е прието да се нарича “грипен сезон”.

След като “хванете” вируса, след колко време започвате да усещате симптомите на болестта? 
В следващите редове ще опишем как се развива грипът и кога става заразен.

Инкубационен период на грипа
Докато стандартният инкубационен период на грипа обикновено е 1-4 дни, той може да варира при различните хора. Средният инкубационен период е 2 дни. Това означава, че средно хората започват да развиват симптоми на грип около 2 дни след контакт с грипния вирус. Няколко неща може да повлияят на продължителността на инкубационния период, сред които:
* инфекциозна доза - това е количеството вируси, на което сте били изложени. Влизането в контакт с по-голямо количество вирусни частици може да съкрати инкубационния период;
начин на заразяване - как вирусът навлиза в тялото ви. Някои пътища на инфекция са по-ефективни от други, което може да увеличи или намали инкубационния период;
* имунитет - ако сте били изложени на определен вирус преди, имунната ви система може да го разпознае по-рано, което може също да съкрати инкубационния период.

Кога грипът става заразен?
След като сте “хванали” грипен вирус, може да го разпространите на други хора около 1 ден преди да забележите първите симптоми. 
Не забравяйте, че средният инкубационен период на грипа е около 2 дни. 
Например, ако влезете в контакт с вируса в събота сутринта, потенциално може да започнете да го разпространявате сред другите до неделя вечерта. И вероятно в понеделник следобед ще започнете да усещате болки в тялото, които идват с грипа.
Вирусното излъчване се отнася до освобождаването на вируса от тялото ви в околната среда. Има тенденция да достигне своя връх през първия ви ден, когато изпитвате симптоми. Това означава, че обикновено сте най-заразни в този ден. След като развиете симптоми, ще продължите да сте заразни за още 5 до 8 дни. Децата, възрастните и хора със слаба имунна система, могат да бъдат заразни за по-дълъг период от време.

Какви са ранните симптоми на грип?
Често е трудно да разберем дали сме заразени от грип. За разлика от симптомите на общата настинка, която се развива постепенно, симптомите на грипа обикновено се появяват внезапно.
Общите симптоми на грип включват:
* висока температура
* главоболие
* запушен нос
* болки в гърлото
* суха кашлица
* болка в мускулите
* втрисане
* умора и слабост.

Децата може да страдат от гадене, повръщане и болки в ушите. 
Симптомите на грипа обикновено продължават от 3 до 7 дни. Може да чувствате продължителна умора или слабост до 2 седмици.

Как се разпространява грипът?
Грипът се разпространява най-вече чрез респираторни частици, които се отделят, когато кашляте и кихате. Ако имате грип и кихате на многолюдно място, хората около вас могат да вдишат частиците от вашето кихане и да се заразят с вируса. Вирусът може да се предава и чрез контакт с предмети или повърхности като брава на врата или клавиатура на компютър, които са покрити с тези респираторни частици. Ако пипнете замърсен предмет и след това докоснете очите, носа или устата си, може да се заразите с грип.

Ако вече сте заразени от грип, има няколко неща, които може да направите, за да намалите риска от предаването му на други хора:
* Стойте си вкъщи
Грипът е изключително заразен, така че може да се разпространи бързо в многолюдни места като училища и офиси. Опитайте се да ограничите контакта си с други хора, докато нямате температура поне 24 часа.
* Мийте ръцете си
Мийте често ръцете си с топла вода и сапун, особено след кашляне, кихане или докосване на лицето. Ако нямате достъп до вода и сапун, използвайте дезинфектант за ръце на алкохолна основа.
* Покрийте устата и носа си
Когато кихате силно, опитайте да го правите в кърпичка или в сгъвката на лакътя си, за да намалите разпространението на респираторни частици. Не забравяйте бързо да изхвърлите всички използвани кърпички.

Грипът е силно заразна респираторна инфекция, която е често срещана през по-студените месеци от годината. След като се сблъскате с вируса, може да отнеме между 1 и 4 дни, за да развиете симптоми.  

Още: Първи доказан случай на грип за сезона

https://www.healthline.com/health/flu-incubation-period#contagiousness

Грип все още няма: Говори проф. Тодор Кантарджиев

Вирусът, който да не подценяваме в грипния сезон: Говори проф. Радостина Александрова (ВИДЕО)

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес