Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко бързо може да се повиши температурата в кола до 47 градуса?

26 юли 2024, 21:13 часа

Предупрежденията за това колко опасно е да оставите дете или животно в кола в летните горещини никога не са достатъчни. Осъзнаването на опасността е още по-голямо, когато знаем колко бързо температурата в колата може да се повиши до животозастрашаващи стойности.

Вижте още: Няма да повярвате: Това са най-лоши напитки за здравето ви

Само в Съединените щати средно 37 деца умират всяка година, защото са били оставени в горещи коли. За да повишат информираността на хората за това колко опасна е жегата в автомобилите, учените изследваха колко време е необходимо на различните видове автомобили, за да загреят в горещ ден.

Резултатите предупреждават за максимална предпазливост: в рамките на един час температурата в кола, паркирана на слънце при 35 градуса или повече, се повишава до средно 47 градуса по Целзий.

Контролният панел в колата й беше още по-горещ със средни 69 градуса, воланът на 53 градуса, докато седалките се нагряваха средно до 51 градуса по Целзий.

В колите, паркирани на сянка, температурата била по-ниска, но все още много висока. След час салонът на колата се затопля до 38 градуса, таблото до 48 градуса, воланът до 42 градуса, а седалките се затоплят средно до 41 градуса.

Всички сме преживели ситуацията, когато се върнем в колата в горещ ден и едва докосваме волана. Тогава си представете какво е за дете или животно, хванати в кола, превърнала се във фурна, апелира Нанси Селовър, климатолог от университета в Аризона. Тя добавя, че всеки, който седи в колата, разбира се, диша и че всяко вдишване отделя влага в автомобила.

Те издишват влагата във въздуха и колкото по-висока е влажността във въздуха, толкова по-трудно е човек да се охлади чрез изпотяване, защото потта не се изпарява толкова бързо, обяснява Селоувър.

Кога се получава топлинен удар?

Изследователите са използвали шест превозни средства в проучването: две идентични сребристи икономични коли, два идентични сребристи седана от среден клас и два идентични сребристи минивана. След това, в три различни летни дни в град Темпе, Аризона, те наблюдават температурата в паркирани коли, оставени на слънце и на сянка.

За един час температурата на таблото в кола, паркирана на слънце при 35 или повече градуса, се повиши до 69 градуса по Целзий.

Вижте още: Имате диабет и се подготвяте за почивка? Следвайте тези 10 стъпки

Тези тестове показаха какво може да се случи по време на пазаруване. Искахме да знаем каква ще бъде ситуацията в колата след един час, приблизително колко време ще отнеме, за да си набавим хранителни стоки. „Знаех, че температурите ще бъдат високи, но аз беше изненадан от температурите на повърхността", каза Селоувър. Както се очакваше, колите загряваха с различна скорост. Икономичната кола загря по-бързо от седана и по-малкия ван.

Човек, заклещен в гореща кола, е изложен на висок риск от топлинен удар, който може да бъде фатален.

Едно двегодишно дете може да получи топлинен удар в рамките на един час

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес