Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя възраст е най-добра за отказване от тютюнопушене?

24 юли 2024, 08:08 часа

Отказването от тютюнопушене е полезно за всяка възраст, като осигурява незабавни и дългосрочни ползи за здравето, независимо от това кога човек спира да пуши. Рисковете за здравето, свързани с тютюнопушенето, са добре документирани, включително повишена податливост към различни видове рак, сърдечносъдови заболявания, респираторни заболявания и намалена обща продължителност на живота. Ето защо спирането на тютюнопушенето на всяка възраст може значително да подобри здравето и качеството на живот на човека.

Незабавни ползи

Когато човек откаже цигарите, тялото му започва да се възстановява почти веднага. В рамките на 20 минути след последната цигара сърдечният ритъм и кръвното налягане спадат до нормални нива. В рамките на 12 часа нивата на въглероден оксид в кръвта намаляват, което подобрява доставката на кислород до клетките. До края на двете седмици кръвообращението се подобрява, а функцията на белите дробове се увеличава, което улеснява физическите дейности като ходене и бягане. Това бързо подобрение може да бъде особено мотивиращо за хората, които обмислят да се откажат от цигарите.

Лекар посочи ефикасни начини за отказване на цигарите в 5 стъпки

Краткосрочни ползи

В месеците след прекратяването на употребата на наркотици ползите продължават да се натрупват. В рамките на един до девет месеца кашлицата и задухът намаляват, тъй като белите дробове възвръщат нормалната си функция. Рискът от развитие на инфекции като пневмония също намалява, тъй като дихателната система укрепва. За по-възрастните хора тези подобрения могат да означават по-добро качество на живот, което им дава възможност да участват по-пълноценно във физически и социални дейности без тежестта на свързаните с тютюнопушенето симптоми.

Дългосрочни ползи

Дългосрочните ползи от отказа от тютюнопушене са дълбоки и добре документирани. След една година от спирането на цигарите рискът от коронарна болест на сърцето намалява с 50 % в сравнение с този при пушачите. В рамките на пет години рискът от инсулт може да спадне до този при непушачите. Десет години след отказването рискът от рак на белия дроб е около половината от този при човек, който все още пуши. Тези намаления на риска подчертават, че никога не е твърде късно да се откажете от пушенето; тялото продължава да се лекува и възстановява с течение на времето, което води до значително намаляване на вероятността от тежки здравословни състояния.

Най-добрите методи за отказване на цигарите

Ползи за възрастните хора

При възрастните хора отказването от тютюнопушене може значително да подобри здравето и продължителността на живота им. Тютюнопушенето задълбочава свързаното с възрастта влошаване на здравето, като влошава състояния като остеопороза, загуба на зрение и влошаване на когнитивните способности. С отказването от тютюнопушенето възрастните хора могат да подобрят имунната си функция, да намалят възпаленията и да намалят риска от хронични заболявания, което допринася за по-активен и независим начин на живот.

Психологически и социални ползи

Отказването от тютюнопушене има и психологически и социални ползи. Чувството на удовлетворение от преодоляването на зависимостта може да подобри психичното здраве и самочувствието. От социална гледна точка отказването от тютюнопушене може да премахне стигмата, свързана с пушенето, да подобри взаимоотношенията и да намали излагането на пасивно пушене, което е от полза и за здравето на близките.

Подкрепа и ресурси

Важно е да се отбележи, че отказването от тютюнопушене може да бъде предизвикателство, но има многобройни ресурси, които могат да помогнат, включително консултации, лекарства, групи за подкрепа и горещи телефонни линии. Тези ресурси могат значително да увеличат вероятността за успешно отказване.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес