Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя риба сваля най-много холестерола?

14 октомври 2024, 13:30 часа

За ползите от консумацията на риба и морски дарове спор няма, като българите определено предпочитат рибата през октопода и калмарите, но хапват ли достатъчно? Здравните специалисти препоръчват рибата да се включи като част от дневното меню 3-4 пъти седмично, което е 3-4 пъти повече от реалното количество, консумирано у нас. Поставяме риба на трапезата си средно веднъж в седмицата, което ни лишава от богатствата ѝ и изключителните здравословни ползи на този дар от природата. Данните от Министерство на земеделието и храните са още по-тревожни – 90% от хората консумират риба най-малко веднъж месечно, което обаче, сравнено с препоръката да се хапва 3 дни в седмицата, е пренебрежимо малко. Така страната ни се нарежда твърде далеч от първенците по консумация на риба на Стари континент и по света. Ако сте загрижени за здравето си, време е да промените този факт, избирайки риба вместо друго местно ястие поне 2-3 пъти в седмицата. Вижте невероятните ползи от консумацията на риба, за да разберете защо си заслужава да промените хранителните си навици.

Ползи от консумацията на риба

Една от най-здравословните храни в света е рибата, което се дължи на ценния ѝ хранителен състав – богата на слънчевия витамин Д, протеини, омега-3 мастни киселини.  Сред ползите от консумация на риба са:

Още: Сьомга или риба тон - коя риба е по-полезна

-          Подобрява мозъчната функция и предпазва от невродегенеративни заболявания

Консумацията на риба е вкусна превенция срещу развитието на деменция и Алцхаймер с напредване на възрастта. Нещо повече – според изследванията консумиращите риба по два пъти всяка седмица имат повече сиво вещество – основната функционална тъкан в частите на мозъка, които регулират емоциите и паметта.

-          Осигурява нужните количества витамин Д

Липсата на адекватни количества витамин Д, който всъщност трудно си набавяме чрез храната и разчитаме основно на слънцето да ни снабди с ценния витамин, води до редица здравословни проблеми като нисък имунитет, лоша абсорбция на калций  и др. Рибата е сред най-добрите хранителни източници на витамин D. Само 100 гр. от мазна риба като сьомгата например доставя на организма цялата необходима дневна доза витамин Д.

Още: Тази риба нормализира пулса и удължава живота

-          Редуцира риска от развитие на автоимунни заболявания

Автоимунните заболявания, при които собствената имунна система разпознава погрешно клетките на тялото като чужди и ги атакува, остават едни от най-тежките и недоизследваните, за част от които не съществува  лечение, а само поддържаща и симптоматична терапия или такава със стероиди и имунопресори  и всички, произхождащи от тези медикаменти рискове и негативни последствия за здравето. Консумацията на риба в адекватни количества редуцира риска от развитие на диабет тип 1, който по своята същност е автоимунно заболяване.

-          Предпазва зрението

Свързаната с възрастта дегенерация на макулата е водеща причина за увреждане на зрението и слепота, които засягат пациентите с напредване на възрастта.  Рибата се грижи за съхраняване на доброто зрение и предпазва очите от уреждания.

-              Подобрява сърдечно-съдовото здраве

Проучване в Съединените щати сочи, че редовната консумация на риба редуцира риска от сърдечни заболявания и съдови инциденти като инфаркт с 15%.  Ползите за сърцето от консумацията на риба са свързани и с благотворното ѝ действие върху нивата на лош холестерол в кръвта. Лошият холестерол, когато е над референтните стойности, сочи натрупване на плаки по стените на кръвоносните съдове, което предполага увеличен риск от инфаркт и инсулт. Дали обаче всяка риба еднакво въздейства върху нивата на холестерол в кръвта  и коя риба сваля най-много холестерола?

 

Коя риба сваля най-много холестерола?

Въпросът е от ключово значение за сърдечно болните и пациентите с висок лош холестерол, защото ако знаят коя риба сваля най-много холестерола, ще предпочетат именно нея за трапезата си. За да открием правилния отговор, следва да разберем първо защо и как рибата влияе на холестерола.  Проучванията сочат, че благоприятно върху холестерола влияят съдържащите се в рибата Омега-3 мастни киселини. Следователно, колкото по-богата на тях е дадена риба, толкова повече може да се разчита, че консумацията ѝ ще повлияе на нивата на холестерола в кръвта, понижавайки лошия. Най-богата на Омега-3 е мазната риба, следователно именно тя е правилният отговор на въпроса коя риба сваля най-много холестерола. Американската диетична асоциация сочи следните риби като най-богати на омега-3 мастни киселини, следователно редуциращи не само нивата на лошия холестерол в кръвта, но и тези на триглицеридите и кръвното налягане: сьомга, риба тон, пъстърва, скумрия, риба меч. Добрата новина е, че част от тези риби са сред най-консумираните и традиционно консумираните у нас, така че просто е нужно да увеличим консумацията им.

 

Статията има  само информативен характер и не замества лекарска консултация.

източник: https://www.healthline.com/nutrition/11-health-benefits-of-fish#TOC_TITLE_HDR_10

https://www.medicinenet.com/what_fish_is_best_for_lowering_cholesterol/article.htm

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес